EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Drepturile pasagerilor: cei care călătoresc cu autobuzul şi cu autocarul în UE vor fi mai bine protejaţi

0

Incepand cu data de 1 martie intra in vigoare Regulamentul (UE) nr. 181/2011 privind drepturile pasagerilor care calatoresc cu autobuzul si autocarul, care confera noi drepturi acestei categorii de calatori pe intreg teritoriul UE.

Regulamentul prevede drepturile de baza ale calatorilor si impune o serie de obligatii firmelor de transport cu autobuzul si autocarul si conducerii autogarilor cu privire la responsabilitatea pe care o au fata de calatori. In fiecare an, numarul celor care se deplaseaza cu autobuzul sau autocarul in UE este de aproximativ 70 de milioane.

Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei responsabil pentru transporturi, a declarat: „Ne tinem de cuvant: gratie acestui nou regulament, drepturile pasagerilor vor fi extinse si la transportul cu autobuzul si cu autocarul. UE a devenit prima zona din lume care reglementeaza integral drepturile calatorilor pe toate modurile de transport.”

Regulamentul stabileste drepturile pasagerilor intr-un mod similar cadrului aplicabil transportului aerian, feroviar si naval. Printre noile drepturi se numara:

  •     nediscriminarea pe motive de nationalitate in ceea ce priveste tarifele si alte conditii contractuale;
  •     tratament nediscriminatoriu pentru persoanele cu handicap si cele cu mobilitate redusa. Mai precis, asistenta gratuita in autogarile desemnate si in autobuze si autocare, precum si compensatii financiare pentru pierderea sau deteriorarea echipamentelor de mobilitate apartinand acestei categorii de persoane;
  •     informatii adecvate si accesibile pentru toti pasagerii inaintea si in timpul calatoriei, precum si informatii generale privind aceste drepturi, in autogari si pe internet;
  •     rambursarea integrala a pretului biletelor sau redirectionare in caz de suprarezervare, anulare sau depasirea cu mai mult de 2 ore a orei estimate de plecare (aplicabila numai calatoriilor pe distante ce depasesc 250 km);
  •     compensarea a 50% din pretul biletului, pe langa rambursarea integrala a pretului biletelor in caz de suprarezervare, anulare sau depasirea cu mai mult de 2 ore a orei estimate de plecare, atunci cand firma de transport nu ofera calatorilor dreptul de a alege intre rambursare si redirectionare (aplicabila numai calatoriilor pe distante ce depasesc 250 km);

  •     asistenta adecvata (gustari, mese calde, bauturi racoritoare si, daca este cazul, cazare) in cazul anularii sau al unei intarzieri mai mari de 90 de minute la calatorii mai lungi de 3 ore (aplicabila numai calatoriilor pe distante ce depasesc 250 km)
  •     compensatii pentru decese, raniri, pierderea sau deteriorarea bagajelor din cauza accidentelor rutiere;
  •     un mecanism de tratare a reclamatiilor care sa fie instituit de firmele de transport rutier si sa fie pus la dispozitia tuturor calatorilor;
  •     infiintarea unor organisme nationale independente in fiecare stat membru al UE, responsabile cu aplicarea regulamentului si impunerea de sanctiuni atunci cand este cazul.

Context

Acum cinci ani, cand Comisia Europeana a decis sa isi prezinte propunerea cu privire la drepturile calatorilor cu autobuzul sau autocarul, nu existau nici acorduri internationale care sa se aplice in majoritatea statelor membre, nici acte legislative la nivelul UE care sa stabileasca drepturi generale pentru acest mod de transport.

Adoptarea acestui regulament in 2011 a marcat finalizarea cadrului juridic aplicabil utilizatorilor tuturor modurilor de transport la nivelul UE. Astazi, UE a devenit prima zona integrata a drepturilor pasagerilor la nivel mondial, protectia aplicandu-se indiferent de modul de transport utilizat: aerian, feroviar, naval si rutier (cu autobuzul si autocarul).

Etapele urmatoare

In toamna 2013, Comisia Europeana va avea prima intrevedere cu autoritatile nationale din statele membre ale UE pentru a coordona aplicarea efectiva a legislatiei in domeniul drepturilor calatorilor cu autobuzul si autocarul.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.