ISUMB: Pompierii bucureşteni sunt pregătiţi să intervină în cazul unui cutremur

Pompierii bucureşteni afirmă că sunt pregătiţi să intervină în cazul unui cutremur asemănător celui din 1977, cu atât mai mult cu cât angajaţii de acum sunt profesionişti, nu mai sunt stagiari, ca pe vremuri. În fiecare tură, muncesc aproximativ 500 de pompieri, iar multe dintre autospecialele din dotare sunt achiziţionate de curând, având o tehnologie care îndeplineşte standardele Uniunii Europene.

„Cu siguranţă suntem pregătiţi să intervenim. Tehnica de intervenţie este cu totul altfel faţă de momentul respectiv (4 martie 1977 – n.r.), cu autospeciale noi, aşa cum se regăsesc în toată Uniunea Europeană. Pompierii care intervin acum, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti „Dealu Spirii”, sunt angajaţi profesionişti, nu mai sunt militari care să îşi desfăşoare stagiul pe durata unui an calendaristic, pentru ca apoi să reînceapă ciclurile de pregătire. Acum este un sistem profesionist, militarizat, cu program de pregătire continuu. ISU Bucureşti are în fiecare zi aproximativ 500 de pompieri în tura de serviciu, care încadrează autospecialele de intervenţie. Tehnica din dotare include autospeciale de stingere, de prim-ajutor, de descarcerare accidente rutiere sau descarcerare grea (trenuri, autobuze, cutremure, prăbuşiri de elemente de construcţie etc), autospeciale pentru salvare de la înălţime.”, a declarat, luni,  Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU Bucureşti.

Chiar dacă ştiu că angajaţii ISU Bucureşti sunt profesionişti, pompierii sunt conştienţi de faptul că, în cazul unor calamităţi, aşa cum a fost cutremurul din 1977, nu pot interveni simultan pentru salvarea tuturor oamenilor aflaţi în dificultate, în Capitală, fiind vorba despre aproximativ trei milioane de persoane care se află zilnic în Bucureşti sau care tranzitează oraşul. Pompierii bucureşteni ar mai avea nevoie atât de echipaje, cât şi de autospeciale, mai ales că, în cazul unui cutremur de amploare, s-ar putea declanşa alte dezastre precum incendiile sau inundaţiile.

„În cazul unui cutremur se pot declanşa simultan incendii, din cauza conductelor de gaze fisurate sau a exploziilor, sau inundaţii, din cauza conductelor magistrale de apă subterane. Nu putem şti dacă avem suficienţi pompieri pentru că un asemenea cutremur are multe variabile: intensitate, durată, loc de manifestare. Să nu mai vorbim de echipajele de prim-ajutor, iar în ceea ce priveşte echipamentele, cu siguranţă ne-am bucura dacă am avea mai multe autospeciale noi de intervenţie. Depinde însă de intensitatea cutremurului, durata acestuia, precum şi alţi factori. E cert că nu se poate dimensiona o structură de pompieri cum este ISU Bucureşti, luând în calcul cel mai defavorabil scenariu, aşa cum a fost cel din 1977. Nu se poate interveni simultan pentru salvarea tuturor persoanelor dintr-o Capitală cum este Bucureştiul, cu aproximativ trei milioane de persoane zilnic, luând în calcul şi persoanele aflate în tranzit”, afirmă Daniel Vasile.

În cazul unui cutremur, există reguli bine stabilite pentru mobilizarea angajaţilor, iar la nevoie sunt chemaţi la serviciu şi pompierii care sunt liberi. În acelaşi timp, există o cooperare strânsă cu toate structurile din cadrul Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, cum ar fi Poliţia sau Jandarmeria.

În caz de cutremur, primii salvaţi vor fi bolnavii internaţi în spitale şi copiii care învaţă în şcolile din Capitală.

„Nu se poate aplica o procedură în cazul producerii unui cutremur. Există reglementat doar modul de alarmare a structurilor, chemarea personalului aflat în turele libere la serviciu, cooperarea cu celelalte structuri din cadrul Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. Apelurile la 112 vor fi preluate în ordinea solicitărilor, cu prioritizare pentru anumite instituţii cum ar fi cele de învăţământ sau spitalele. În cazul unei calamităţi, se colaborează cu structuri precum Poliţia, Jandarmeria, dar şi cu organizaţii nonguvernamentale cum ar fi Crucea Roşie sau diferite asociaţii de voluntari”, a precizat Daniel Vasile.

Oficialii ISU Bucureşti apreciază că, în prezent, oamenii sunt mult mai informaţi în legătură cu modalitatea în care trebuie să acţioneze în cazul producerii unui cutremur, lucru care nu s-a întâmplat în 1977, atunci când foarte mulţi oameni şi-au găsit sfârşitul sub dărâmături.

„Nu putem anticipa ce s-ar întâmpla cu exactitate în cazul unui cutremur asemănător celui din ’77. Nu se pot cuantifica pagubele materiale sau eventuale victime, însă, în momentul de faţă, apreciem că populaţia este mai bine pregătită din punct de vedere psihologic să reacţioneze. La cutremurul din ’77 au murit foarte mulţi oameni pentru că nu au ştiut cum să reacţioneze: fie au ieşit pe scări şi acestea s-au prăbuşit, fie s-au aruncat de la etaj din cauza panicii, în condiţiile în care blocul nu s-a prăbuşit”, a explicat Daniel Vasile.

Pompierii sunt preocupaţi să îi înveţe pe oameni cum să se ferească în cazul unor dezastre, iar primii care beneficiază de instrucţia profesioniştilor ISU Bucureşti sunt copiii. În acest sens, pompierii bucureşteni au în derulare un program denumit „Too Quick To Quake” şi care implică pregătirea elevilor din 97 de şcoli din Capitală.

„Desfăşurăm sistematic exerciţii de evacuare în şcoli, dar şi în instituţii publice cu afluenţă mare de persoane: şcoli, spitale, orfelinate. De altfel, pregătiri cu şcolile desfăşurăm constant, fie că le facem în cadrul unor proiecte, fie că le realizăm doar noi. Proiectul care se află, în prezent, în derulare se numeşte „Too Quick To Quake” şi implică pregătirea copiilor din 97 de şcoli bucureştene. În anul 2012 am reuşit să instruim un efectiv de 44.000 de copii”, a completat oficialul ISU Bucureşti.

În caz de cutremur, oamenii trebuie să ştie că este necesar să se adăpostească în locuinţă, sub obiecte de mobilier rezistent. În niciun caz nu trebuie să coboare pe scări pe durata cutremurului sau după primele secunde, existând posiblitatea să apară replici ale seismului.

Atunci când cutremurul îi prinde pe oameni în mediul exterior, aceştia trebuie să fie atenţi la construcţiile din jurul lor, la faţadele imobilelor, dar şi la geamuri pentru că există pericolul ca ele să se dezmembreze şi să cadă.

Pompierii spun că un loc indicat pentru adăpostirea pe timpul unui cutremur ar fi parcul. În cazul în care seismul îi surprinde pe oameni la volan, este indicat ca şoferii să oprească maşina şi să o părăsească pentru a nu rămâne blocaţi în autovehicul din cauza căderii unor bucăţi de tencuială din apropierea imobilelor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.