EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Martonyi: Ungaria caută de decenii soluţii pentru reprezentarea minorităţilor în Parlament; modelul românesc, imposibil la Budapesta

0

Budapesta caută de decenii o soluţie pentru reprezentarea minorităţilor naţionale în Parlamentul ungar, una dintre modalităţile propuse constând în alegerea unui legiuitor comun de către mai multe comunităţi etnice, a declarat luni, la Bucureşti, ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi.

„După noile reguli ale parlamentului ungar, legislativul va avea 199-200 de membri şi trebuie să vă spun în modul cel mai sincer că de decenii ne gândim cum anume să fie reprezentate cele 13 minorităţi naţionale din Ungaria, să soluţionăm reprezentarea lor. Este o problemă veche. Eu consider că în situaţia dată am găsit soluţia acceptabilă. Minorităţile din Ungaria sunt foarte mici în ceea ce priveşte numărul membrilor, cu o excepţie sau două, ca să le oferim 13 locuri în Parlament. Totuşi ar putea fi o soluţie şi ne-am gândit la următoarea variantă, (…) ca eventual mai multe minorităţi să se înţeleagă şi să aibă un reprezentant comun în Parlament”, a afirmat Janos Martonyi, într-o conferinţă de presă comună cu omologul român, Titus Corlăţean.

De altfel, el a spus că la Budapesta există un parlamentar român care are un rol important în special şi în ceea ce priveşte Biserica.

„Dar nu ştim ce să facem cu cei care nu pot atinge pragul ca să acceadă în Parlament. Cei care nu participă la vot sunt prezenţi în toate adoptările de decrete, există comisii în care sunt atraşi şi participă la luarea deciziilor. Deci aceasta este modalitatea pe care am găsit-o”, a spus Martonyi.

El a arătat că partidele mai mari se străduiesc să atragă deputaţi care provin din rândul minorităţilor, apreciind „că aceasta e o soluţie care va rezolva toate cererile”.

„O soluţie-oglindă (identică cu măsura din România, unde fiecare minoritate are un reprezentant în Parlament – n.r.) este imposibilă. Nici în alte domenii nu există soluţii oglindă”, a spus ministrul ungar, amintind că în ţara sa funcţionează aşa-numitele autoguvernări ale minorităţilor naţionale. Aceste autoguvernări reprezintă interesele colective ale minorităţilor respective, aspect consemnat şi în legea minorităţilor, a explicat oficialul de la Budapesta.

El a evocat şi exemplul Serbiei, care a adoptat o astfel de lege, ce asigură drepturile comunităţilor, învăţământul, cultura trecând în gestiunea comunităţilor respective.

„Susţinem ceea ce am susţinut şi până acum, ca fiecare Guvern să ia act de interesele minorităţilor care există pe teritoriile naţionale”, a concluzionat Martonyi.

Ministrul ungar de Externe efectuează o vizită oficială de două zile la Bucureşti, la invitaţia omologului său român, Titus Corlăţean.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.