EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Oficial german:Germania s-ar fi opus oricum aderării României la Schengen, aşteptăm raportul final MCV

Germania s-ar fi opus oricum în acest an aderării României la Schengen, chiar dacă nu era an electoral în această ţară, iar ce contează cel mai mult este raportul final MCV, în funcţie de care Berlinul va lua o decizie, a declarat luni, la Sibiu, Christoph Bergner, secretar de stat în Ministerul german de Interne.

„Cred că decizia nu ar fi fost diferită, noi ne-am fi păstrat poziţia chiar dacă nu ne-am fi aflat în an electoral. Aşteptăm răspunsul din raportul final MCV şi în funcţie de acest raport final vom lua o decizie”, a spus oficialul german.

Conform acestuia, poziţia ministrului de Interne al Germaniei reflectă poziţia oficială a Guvernului de la Berlin, însă a recunoscut că este şi o poziţie politică, influenţată de campania electorală pentru alegerile parlamentare din Germania.

„În ceea ce priveşte poziţia ministrului de Interne german faţă de partea română, ministrul de Interne german a fost întotdeauna deschis şi şi-a exprimat întotdeauna clar scepticismul cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen. Aşadar nu este nimic nou şi nu consider că o asemenea afirmaţie poate fi considerată populism. (…) La noi este an electoral şi campanie electorală anul acesta şi din experienţă ştiu că anumite afirmaţii capătă o putere mai mare”, a mai spus oficialul german.

Conform secretarului de stat Christoph Bergner, Germania este posibil să îşi reconsidere poziţia faţă de aderarea României la Schengen, anul viitor, după trecerea alegerilor.

„Noi, reprezentanţii Ministerului de Interne al Republicii Federale Germania, avem un respect deosebit faţă de România şi Bulgaria cu privire la felul în care şi-au îndeplinit cerinţele legate de protecţia graniţelor. Cu privire la această zonă Schengen, există aşa-numitul raport MCV, (…) aici trebuie constatat un progres semnificativ înainte de a ne putea da acordul cu privire la aderarea în spaţiul Schengen. (…) Doresc să subliniez că această reticenţă a Germaniei să nu fie considerată un afront la adresa României. Anul acesta în Germania este an electoral şi guvernul german şi autorităţile germane au preferat să aştepte să treacă acest an electoral, pentru a-şi putea, apoi, reconsidera poziţia”, a explicat oficialul german.

Întrebat  dacă există chestiuni legate de imigraţie ce trebuie rezolvate între România şi Germania, secretarul de stat în Ministerul german de Interne a admis, în mod indirect, că imigraţia reprezintă acum „o provocare” pentru toate statele membre UE.

„Toate statele membre ale UE se confruntă cu aceste provocări (de imigraţie n.r.). (…) Trebuie să existe şi un echilibru intern la nivelul UE”, a adăugat secretarul de stat german.

La Sibiu s-a desfăşurat luni, o sesiune a Comisiei mixte guvernamentale româno-germane pentru probleme ale etnicilor germani din România. Delegaţia română a fost condusă de secretarul de stat George Ciamba, iar delegaţia germană de Christoph Bergner, secretar de stat în Ministerul de Interne de la Berlin şi împuternicit guvernamental pentru problemele imigranţilor de origine germană şi minorităţi naţionale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata