EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Oul obţinut din plante: mai ieftin, dar bogat în proteine

0

Pentru a asigura aportul de substanţe nutritive pentru populaţia globală în continuă creştere, startup-uri precum Beyond Eggs, descoperă modalităţi noi de a produce proteine, fără a fi nevoie de gama largă de resurse necesare pentru creşterea animalelor, relatează Fastcoexist.com.

Marile tendinţe din agricultură şi obiceiurile alimentare ale populaţiei globale tind să răspândească o notă de pesimism. Şi e de înţeles acest lucru. Având în vedere impactul ecologic al agriculturii de astăzi (epuizarea solului, poluarea apei, emisii vaste de dioxid de carbon) şi tratamentul precar aplicat animalelor în fermele de creştere, este greu să fii optimist privind o lume cu o populaţie în creştere, în care tot mai mulţi oameni mănâncă carne. Şi totuşi, unele persoane nu sunt chiar atât de pesimiste. Aceştia indică trecerea la o agricultură sustenabilă şi la adoptarea mai multor alternative alimentare, cu un impact mai redus asupra mediului: produse precum Beyond Eggs (ouă) sau Beyond Meat (carne).

 Oamenii de ştiinţă au căutat o soluţie, şi nu sub forma mai multor antibiotice sau procese industriale de producţie a alimentelor. Aceşti inovatori vorbesc despre modalităţi complet noi de producere a alimentelor, şi în special a proteinelor: creşterea într-un laborator sau proiectarea lor din plante, deoarece este prea scump să fie produse în “mod natural”.

Pare dezgustător? Poate. Dar poate nu ai văzut încă interiorul unui cuibar de pui pe bază de baterii, sau imaginează-ţi cât de multe antibiotice vor trebui utilizate în procesul de creştere a găinilor, pe măsură ce populaţia globală se îndreaptă spre cifra de 9 miliarde.

“Sistemul nostru alimentar este afectat serios”, spune Josh Tetrick (foto), director executiv la compania Hampton Creek Foods cu sediul în San Francisco, producătorii înlocuitorului de ou, Beyond Eggs.

“Nu este vorba despre cât de moral e consumul de animale. Este vorba despre condiţiile în care sunt crescute cea mai mare parte a acestor animale. Găinile sunt ţinute într-o cuşcă timp de doi ani, injectate cu antibiotice, iar aceste practici sunt pur şi simplu crude. Nu trebuie să ne oprim să mai consumăm ouă. Pur şi simplu, ar trebui să ne punem întrebarea dacă vrem să luăm parte la aşa ceva.”

Echipa lui Tetrick a descompus oul, a analizat cele 22 de funcţii speciale ale sale şi l-a reprodus folosind diferite componente ale plantelor, cum ar fi lecitina din floarea soarelui,  rapiţă, mazăre şi gumele naturale din seva de copac. Din toate punctele de vedere, înlocuitorul de ou are un gust exact ca produsul real, chiar dacă nu arată la fel. Este vândut ca o pudră verde-cenuşie, care necesită hidratare înainte de a o folosi.

Tetrick, care consumă doar alimente pe bază de plante, insistă că nu doreşte o cruciadă împotriva produselor din carne. Acesta susţine companii precum Chiplote, care apelează la surse sustenabile de carne. Ideea principală este aceea de a înlocui ouăle folosite deocamdată pentru a face maioneză, dressinguri şi brioşe sau prăjituri realizate în fabrică.

Pentru moment, Hampton are doi clienţi importanţi, care fac parte din topul Forbes 500, unul dintre ei dorind să îşi promoveze produsele ca fiind “fără ouă”, în timp ce celălalt vrea să păstreze secret acest aspect, cel puţin deocamdată.

Tetrick vede şi un alt segment al afacerii, ce-i drept mai mic, reprezentat de comercializarea acestor ouă veganilor şi celor atenţi la colesterol. Produsul Beyond Eggs va fi disponibil online în următoarele două săptămâni.

Dincolo de aceste aspecte, Tetrick se gândeşte la un mod de a asigura hrana populaţiilor în prag de sărăcie şi înfometare, fără a interveni în sistemul de alimentare cu proteine, acestea fiindu-le necesare. “Cred că motivul pentru care persoane ca Bill Gates sunt interesate de aceste inovaţii este faptul că populaţia globală se îndreaptă către cifra de 9 miliarde, iar oamenii vor avea nevoie de surse de proteine bune şi ieftine.”

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.