Traian Băsescu: România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni, 4 martie, că România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen.

„Poziţia pe care o exprim fără rezerve – şi mă bucur că astăzi am constatat o flexibilizare a poziţiei primului-ministru: România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen. Nu mă refer că aceasta este o prioritate numai din punct de vedere economic. Este adevărat, odată intraţi în zona Schengen, avem alt culoar prin care pasagerii români trec prin aeroport, nu mai au control de frontieră, nu mai au nimic. Camioanele nu mai stau în vamă – şi dvs, presa, aţi dat de multe ori imagini cu kilometri întregi de camioane care stau în vama româno-ungară sau în cea româno-bulgară. Deci, pentru noi este esenţială intrarea în zona Schengen şi din punct de vedere al procesului de integrare, şi din punct de vedere economic – lipsa controlului de frontieră pentru transportatorii de mărfuri, fie că sunt transportatori feroviari sau transportatori rutieri sau aerieni -, şi poate cel mai important aspect este cel politic”, a spus Traian Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Exemplificând în faţa presei folosindu-se de harta României, Traian Băsescu a punctat că obiectivul ţării noastre este ca frontiera UE să se mute pe frontiera noastră de răsărit, de nord şi de sud-vest.

„Este esenţial să mutăm frontiera UE pe frontiera noastră de răsărit, de nord şi de sud-vest. De aceea, obiectivul intrării în zona Schengen rămâne un obiectiv fundamental pentru România, şi din acest punct de vedere niciun sacrificiu nu este prea mare. Chiar sacrificarea corupţilor noştri nu mi se pare fundamentală în raport cu interesul ca această ţară, ţara noastră, să fie parte a unui sistem european solid”, a exemplificat Băsescu.

Preşedintele a mai precizat că în evaluarea sa, din punct de vedere politic, este mult mai important să fim în spaţiul Schengen decât în zona Euro.

„Orice dubiu cu privire la prioritatea acţiunii guvernamentale, parlamentare şi prezidenţiale pentru a intra în zona Schengen este în afara oricărei discuţii. România trebuie să-şi propună ca obiectiv major intrarea în zona Schengen, cu „costurile” legate de corupţi sau potenţiali corupţi – că nimeni nu-i judecă înainte să-i judece instanţele – fie că sunt în Parlament, fie că sunt prin Guvern. Aceste costuri sunt nesemnificative în raport cu nevoia politică de a muta frontiera UE pe Prut şi pe frontiera cu Ucraina. Este esenţial acest lucru şi este, poate, din punct de vedere al semnificaţiei politice, la fel de important ca intrarea în UE. Vreau să înţelegeţi că noi am intrat în UE la 1 ianuarie 2007, dar încă nu ne-am integrat în cele două uriaşe facilităţi ale Uniunii: Spaţiul Schengen şi zona euro”, a arătat preşedintele.

El a subliniat că intrarea în spaţiul Schengen şi adoptarea monedei euro sunt „obligaţii” asumate de România, odată cu aderarea la UE.

„Aş dedica această întâlnire cu presa unor realităţi europene, pentru că se pare că trăim în lumi paralele. Nu înţelegem care sunt misiunile noastre principale ca stat membru al UE. Sunt multe alte elemente, dar două elemente sunt fundamentale pentru integrarea României în UE: intrarea în spaţiul Schengen şi adoptarea monedei euro. Pentru ambele România are derogare prin Tratatul de aderare. Deci, sunt obligaţii asumate de noi. Nu sunt nici facultative, nici întâmplătoare, nici la bunăvoinţa unui guvern care azi e, mâine nu e, a unui guvern al altui stat, ci sunt obligaţii ale României. Aş vrea să clarific faptul că România a avut consecvent în ultimii opt ani, dar în mod deosebit de la intrarea în UE, la 1 ianuarie 2007, o politică de integrare”, a completat preşedintele.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.