Un adolescent a inventat un nou test pentru depistarea precoce a cancerului de pancreas

Cancerul de pancreas este privit, de regulă, drept cea mai necruţătoare dintre toate formele de cancer. Potrivit Institutului Naţional de Cancer din SUA, aproximativ 45.220 de americani vor fi diagnosticaţi cu cancer de pancreas anul acesta, iar estimările arată că, dintre aceştia, 38.460 de persoane îşi vor pierde viaţa.

O parte din problemă este aceea că acest tip de cancer este de obicei diagnosticat destul de târziu, ceea ce contribuie la rata scăzută de supravieţuire. De asemenea, datele mai arată cât de ineficiente sunt metodele de detectare şi de tratare convenţională.

În acest context, însă, a apărut şi o veste bună, care se datorează persistenţei şi dedicaţiei unui licean care a decis că trebuie să existe o metodă mai bună şi mai rapidă de detectare a acestui tip de cancer letal.

Da, un băiat de 15 ani, pe nume Jack Andraka a făcut ceea ce oamenii de ştiinţă nu au reuşit  să facă, deşi au la dispoziţie milioane de dolari pentru cercetare. Tânărul a inventat un senzor, însoţit de o scară gradată, pentru a măsura cancerul de pancreas, ovarian şi pulmonar, şi care este de:

– 168 de ori mai rapid;

– 26.000 de ori mai ieftin;

– 400 de ori mai sensibil decât actualul standard de detecţie.

Jack Andraka a făcut acest lucru folosind Google şi Wikipedia ca instrumente de cercetare principale, resurse online care sunt disponibile practic pentru orice persoană de pe această planetă care are o conexiune la Internet. Ceea ce este şi mai interesant este faptul că testul costă trei cenţi, durează cinci minute şi are o rată de precizie de 90%. Compară aceste date cu testul standard actual, care presupune utilizarea unei tehnologii vechi de 60 de ani, costă aproximativ 800 de dolari şi nu reuşeşte să identifice 30% din toate cazurile de cancer la pancreas.

 

  • Cum a putut face o astfel de descoperire un băiat de liceu?

Anul trecut, Jack a fost recompensat cu locul întâi la Târgul Internaţional Intel pentru Ştiinţă şi Inginerie pentru invenţia sa. Cea mai impresionantă parte a poveştii sunt numeroasele eşecuri pe care le-a experimentat, dar care nu l-au împiedicat să-şi urmeze visul mai departe. O poveste absolut magnifică.

Atunci când Jack a început cercetarea, acesta nici măcar nu ştia că are un pancreas, însă când această boală a răpus o persoană foarte apropiată de el, a început să facă cercetări. Folosind instrumente online şi studii accesibile tuturor, acesta a determinat că motivul pentru care nu am reuşit să identificăm cancerul de pancreas este acela că noi căutăm o proteină anume prezentă în sânge, numită mesotelina.

Mesotelina este întotdeauna prezentă, dar la pacienţii bolnavi de cancer ovarian, de pancreas sau pulmonar, nivelul acestei proteine este ridicat. Numai că detectarea acestor niveluri ridicate este echivalentă cu un fel de “căutare a acului în carul cu fân”.

După determinarea parametrilor pentru un senzor de detectare ideal, noninvaziv, rapid, ieftin, simplu, sensibil şi selectiv, acesta a început să lucreze, încercând să îşi dea seama cum să detecteze nivelurile ridicate de mesotelină. Ideea pentru acest senzor i-a venit în timpul unei ore de biologie în care s-a discutat despre anticorpi, în timp ce acesta analiza o lucrare privind metodele analitice folosind tehnologia secolului 21 a nanotuburilor de carbon.

Ideea sa a presupus legarea nanotuburilor cu anticorpi, care în consecinţă ar atrage doar proteina mesotelina. Banda nanotuburilor ar genera apoi un răspuns electric suficient de mare pentru a detecta cancerul cu un contor de simplu de ohmi.

Odată ce el a stabilit teoria, acesta a avut nevoie de un spaţiu de laborator. Acesta a aplicat la 200 de laboratoare care lucrau în domeniul cancerului de pancreas şi a primit imediat 199 de respingeri. Însă, a existat un “poate”. Acesta “a vânat” profesorul respectiv şi în cele din urmă a reuşit să stabilească o întâlnire. Şi un loc unde să muncească. Şapte luni mai târziu, după nenumărate încercări şi erori, acesta a realizat primul senzor. Senzorul a fost acum testat pe oameni şi a avut o rată de precizie de 90%. Un alt element esenţial este acela că nivelul acestei proteine creşte în timpul stadiilor incipiente ale cancerului, ceea ce permite o rată de supravieţuire mult mai mare.

Nu numai că această poveste este incredibilă din cauza vârstei lui Jack, dar este în acelaşi timp şi o dovadă incredibilă a puterii Internetului. Oricine poate acum schimba lumea folosind informaţiile disponibile! Acesta este principalul motiv pentru care putem să transmitem şi noi aceste informaţii mai departe.

 

  • Ce provocă cancerul de pancreas?

Trei stiluri de viaţă apar tot timpul pe “radar”, atunci când te uiţi la factorii care contribuie la dezvoltarea cancerului de pancreas:

– Consum ridicat de zahăr/fructoză

– Lipsa unor exerciţii fizice

– Deficienţă de vitamina D

Obezitatea şi inactivitatea fizică îţi face corpul mult mai puţin sensibil la efectele de reducere a glucozei pe care le are insulina. Sensibilitatea redusă a insulinei duce la un nivel sanguin mai mare al insulinei, care în schimb poate creşte riscul de dezvoltare a cancerului de pancreas.

Un studiu ştiinţific a descoperit că bărbaţii şi femeile cu un indice de masă corporală (IMC) mare se confruntau cu un risc de dezvoltare a cancerului de pancreas mai mare cu 1,5-2 ori mai mare decât cei cu un IMC mai mic.

Insulina pare să fie unul din principalii factori pentru dezvoltarea cancerului, în general, şi pentru dezvoltarea cancerului de pancreas, în special.

De ce?

Deoarece producţia de insulină este una din funcţiile principale ale pancreasului, folosită de organism pentru a procesa zahărul din sânge, insulina promovează de fapt creşterea celulelor canceroase pancreatice. Oamenii de ştiinţă suspectează că dacă organismul  menţine nivelurile de insulină ridicate, atunci creşte şi posibilitatea cancerului de pancreas de a se dezvolta şi a supravieţui.

De fapt, cercetătorii cred acum că până la o treime din toate tipurile de cancer sunt provocate de regimul alimentar şi de stilul de viaţă. Aşadar, dacă vrei să previi cancerul, sau vrei să tratezi cancerul, este important să îţi menţii nivelul insulinei cât mai mic posibil. Mai mult, celulele tumorilor pancreatice folosesc fructoza pentru a se diviza şi a prolifera.

Studiul confirmă zicala medicilor că zahărul hrăneşte cancerul, deoarece oamenii de ştiinţă au descoperit că celulele tumorilor prosperă pe baza zahărului (a glucozei). Totuşi, celulele au folosit fructoză pentru procesul de divizare, grăbind astfel creşterea şi răspândirea cancerului.

În plus, carbohidraţii din glucoză şi sucroză diminuează în mod semnificativ capacitatea neutrofilelor de a-şi face treaba. Neutrofilele sunt un tip de celule sanguine albe care ajută la învăluirea şi distrugerea invadatorilor, cum ar fi cancerul.

Toate formele de zahăr sunt în detrimentul sănătăţii în general şi promovează dezvoltarea cancerului, dar în moduri uşor diferite şi la o scară diferită. Totuşi, fructoza pare a fi în mod clar unul din elementele dăunătoare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.