ANSVSA a primit două notificări prin Sistemul Rapid de Alertă privind prezenţa de aflatoxine în porumb

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a primit marţi două notificări prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje European (SRAAF), din partea Punctului Naţional de Contact al Germaniei, referitoare la prezenţa de aflatoxine în porumbul destinat utilizării în hrana animalelor, informează ANSVSA printr-un comunicat.

O notificare se referă la prezenţa de aflatoxine în porumb (pentru furaje) din Serbia, via România. În conformitate cu legislaţia în vigoare şi procedurile de funcţionare ale SRAFF, a fost notificată structura judeţeană implicată, care a demarat aplicarea măsurilor legale, şi anume identificarea operatorului, identificarea lotului şi a listei de distribuţie etc.

Cea de-a doua este pentru aflatoxine în porumb (pentru furaje) din Serbia, via România şi via Olanda. În acest caz, până în prezent, Punctul Naţional de Contact al Germaniei pentru SRAFF menţionează doar faptul că porumbul a fost încărcat în Portul Constanţa şi că s-au prelevat probe.

Din analiza acestor probe a rezultat că nivelul de aflatoxină se încadrează în limitele admise.

‘Datele transmise până la acest moment, prin SRAFF, privind stabilirea trasabilităţii sunt insuficiente (nu se menţionează numele operatorului din România). România aşteaptă informaţii suplimentare prin SRAFF, pentru stabilirea trasabilităţii produsului respectiv, astfel încât să poată fi identificat operatorul din România, pentru a aplica măsurile legale’, menţionează comunicatul ANSVSA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.