Autorităţile se gândesc să implementeze un sistem informatic unic pentru administraţia fiscală, susţine Varujan Vosganian

Autorităţile intenţionează să implementeze unui sistem informatic unic pentru administraţia fiscală, care să furnizeze o evidenţă clară cu privire la statutul persoanelor şi să conducă la reducerea evaziunii fiscale, a arătat, miercuri, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, la finalul conferinţei de deschidere a celei de-a II-a ediţii a IMM Forum de la Romexpo.

‘Ar fi foarte bine ca datele pe care le are fiecare minister să fie cunoscute şi de alte ministere. De exemplu, datele pe care le are primăria din Craiova în legătură cu naşterea mea să fie cunoscute de toate instituţiile şi să nu trebuiască să arăt de fiecare dată certificatul de naştere. Ar fi foarte bine să nu trebuiască să afli după doi ani că nu s-a operat tranzacţia unei case şi că datorezi impozitul pentru că Ministerul Finanţelor n-a ştiut că tu ai vândut casa. Trebuie să existe un suport informatic, aşa cum este apa freatică în pământ, care să lege toate instituţiile statului între ele, astfel încât în timp real să cunoască informaţiile şi starea patrimonială a fiecărei persoane. Această filosofie a stat la baza acţiunii pe care am făcut-o împreună cu Daniel Chiţoiu în anul 2008, de creare a unui suport informatic pentru administraţia fiscală. Obiectivul ultim, nu vă ascund, al acestei interoperabilităţi este acela de a reduce evaziunea fiscală şi de avea o evidenţă clară cu privire la statutul persoanelor’, a afirmat Vosganian.

Ministrul Economiei a menţionat faptul că intenţia autorităţilor centrale reprezintă un proces amplu care, după două luni de la reluare, se află într-un stadiu încurajator.

‘Dacă acest lucru s-ar fi făcut /sistemul informatic unic, n.r./, n-ar fi trebuit ca Mechel să-mi spună acum că, de doi ani de zile, se tot evaluează TVA pe care o datorează statului. Daniel Chiţoiu, de când a devenit ministrul Finanţelor, a reluat această acţiune (…) După două luni, acţiunea este într-un stadiu încurajator, dar până a se realiza, un astfel de sistem necesită şi o finanţare care nu-i foarte mare în raport cu beneficiile. E o acţiune laborioasă şi de mare dimensiune, care necesită un sistem informatic la nivelul hardwareului şi softwareului la fiecare unitate.

Trebuie să existe un server care să preia datele notarilor, trebuie să existe un server care să preia datele din facturile care se emit pentru bunurile de folosinţă medie şi îndelungată. E un proces amplu, dar care ne va ajuta să ne cunoaştem mai bine ţara şi să urmărim fluxurile monetare. Referitor la costuri, sistemul era, în 2008, la nivelul a câtorva milioane de euro’, a subliniat Varujan Vosganian.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.