Cardinalii nu au decis încă data Conclavului pentru alegerea noului Papă

Cardinalii reuniţi miercuri dimineaţă într-o ‘congregaţie generală’ la Vatican nu au decis încă data conclavului pentru alegerea succesorului lui Benedict al XVI-lea, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, relatează AFP.

Federico Lombardi a precizat că 113 din cei 115 cardinali electori au participat la această reuniune. Un cardinal vietnamez ar urma să ajungă joi, în timp ce un cardinal polonez este aşteptat să sosească miercuri la Vatican.

În cele 18 intervenţii la această reuniune au fost exprimate ‘speranţele şi aşteptările asupra profilului următorului Papă’, a mai spus Lombardi. ‘Ei (cardinalii) nu au decis însă data conclavului’, a precizat el în faţa a peste o sută de jurnalişti care aşteptau un anunţ cu privire la acest subiect.

Cardinalii reuniţi la Vatican cer timp pentru a analiza în mod deschis problemele cu care se confruntă Biserica şi Curia Romană, guvernul‘, înainte de a convoca un Conclav pentru alegerea succesorului Papei Benedict al XVI-lea, transmite miercuri AFP.

‘Succesorul va trebui să ia în mână problemele Bisericii, cu o voinţă de a guverna, de a face ordine, de a continua purificarea pe care Benedict al XVI-lea a început-o cu seriozitate’, a declarat, într-un interviu pentru Radio Canada, cardinalul canadian Marc Ouellet, care se numără printre ‘papabili’.

Cardinalul Ouellet, care a condus energic congregaţia episcopilor, înlăturându-i pe cei incapabili sau mai corupţi, consideră Curia un ‘aparat complex’.

‘Avem nevoie de un nou mod de a guverna Biserica. Un guvern mai orizontal. Curia trebuie să fie revoluţionată’, a spus cardinalul german Walter Kasper, care, într-un interviu pentru La Repubblica, a cerut timp pentru o lungă reflecţie’.

Situaţia este ‘diferită’ faţă de anul 2005, când a fost ales Joseph Ratzinger. ‘Acest Conclav trebuie să fie pregătit cu calm. Între cardinali, practic nu ne cunoaştem. +Extra omnes+ (proclamarea unui papă) poate aştepta pentru moment’, a estimat cardinalul german.

Cardinalii americani îşi exprimă, şi ei, dorinţa de a dispune de mai mult timp pentru a aborda problemele interne şi insistă asupra faptului că aceste chestiuni depăşesc cu mult frontierele Vaticanului şi scandalul ‘Vatileaks’.

Cardinalul egiptean Antonios Naguib a estimat la sosirea sa la Roma că viitorul papă ar putea să nu fie european. ‘Esenţial este ca el să fie pios şi sfânt, să cunoască doctrina, dar să ştie şi să gestioneze relaţiile internaţionale’, a spus acesta.

Între timp, primele imagini cu Benedict al XVI-lea de când s-a retras, la 28 februarie, au fost obţinute de un paparazzi al săptămânalului italian Chi şi arată cum ‘papa emerit’ se plimbă, sprijinindu-se în baston, prin parcul reşedinţei de la Castel Gandolfo.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.