DNA a pus în mişcare acţiunea penală faţă de judecătorul Adrian-Toni Neacşu, pentru fals şi uz de fals

Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de judecătorul Adrian-Toni Neacşu, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice (10 acte materiale), fals intelectual (5 acte materiale), participaţie improprie la uz de fals (5 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 acte materiale), toate în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul lunilor iulie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2012, inculpatul a încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, reprezentând venituri din salarii şi diurnă de detaşare, aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat. Magistratul a beneficiat de plata integrală a acestor drepturi de natură salarială şi asociate pe baza unor documente justificative falsificate.

”Pentru a-şi disimula absenţele de la serviciu, inculpatul Adrian-Toni Neacşu a participat la întocmirea, cu date nereale, a cinci foi colective de prezenţă şi a cinci cereri de decont de diurnă, câte una pentru fiecare din lunile iulie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2012. Sumele au fost încasate nejustificat de magistrat, în condiţiile în care ordonatorul principal de credite al CSM nu a avut reprezentarea că documentele respective conţin date nereale”, adaugă sursa citată.

La data de 5 martie 2013, inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, drepturile şi obligaţiile, în conformitate cu reglementările în vigoare.

DNA precizează că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.