Liderul FDGR, Paul-Jurger Porr: Vom face un lobby eficient pentru intrarea României în Schengen

Succesorul lui Klaus Iohannis în fruntea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), medicul Paul-Jurger Porr anunţă o continuitate în politica pe care o va promova minoritatea germană din ţara noastră, ceea ce va însemna în special lobby în ţările în care se vorbeşte limba germană pentru intrarea României în Spaţiul Schengen.

Fin al lui Iohannis, noul lider al FDGR, în vârstă de 62 de ani, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre calitatea sa de politician, dar şi despre refuzul său din anul 2000, când fostul preşedinte, Ion Iliescu i-a propus postul de ambasador al României în Germania.
AGERPRES: Nu vă este greu să fiţi succesorul lui Klaus Iohannis în fruntea Forumului, ţinând cont de faptul că fostul preşedinte este foarte cunoscut în România şi în străinătate?

Paul-Jurger Porr: Da. Am spus şi în Adunarea Reprezentanţilor că este destul de greu să preiei conducerea Forumului după o conducere atât de carismatică, cum a fost cea a lui Klaus Iohannis. Mai este o problemă, de obicei ştafeta se predă unuia mai tânăr, la noi a fost invers. În ciuda celor două aspecte, eu voi face tot posibilul să fiu un bun preşedinte al FDGR.


AGERPRES: Sunteţi şi finul lui Klaus Iohannis. Din această poziţie aţi fost favorizat la alegeri, fiind şi singurul candidat ales în unanimitate preşedinte al FDGR?

Paul-Jurger Porr: Nu. Nu are nicio legătură. În primul rând eu sunt vicepreşedintele Forumului pe ţară, înainte să ajungă Klaus Iohannis preşedinte, adică din 1995, el a preluat conducerea din 2002. De atunci, noi am colaborat bine şi relaţia a fost bună între preşedinte şi vicepreşedinte şi undeva, secundar, din această relaţie oficială, a ajuns să fie unul din naşii noştri, pentru că mai avem unul, la Cluj. Deci, nu are nicio legătură. În plus, nu a făcut dânsul propunerea.

AGERPRES: În calitate de lider al comunităţii germane din România, cum priviţi problema intrării ţării noastre în spaţiul Schengen şi poziţia Germaniei în ceea ce ne priveşte?

Paul-Jurger Porr: Este o problemă complexă, care ne doare pe toţi, în sensul că eu văd două probleme. Una o văd la ei, ţine de campania electorală. Anul trecut, a fost în Olanda şi ei au mers cu aceste campanii, anti-romi, iar pe chestia asta, românii şi bulgarii să rămână afară, şi au avut succes, au câştigat alegerile. Anul acesta sunt alegeri în Germania.

Astea sunt problemele lor, sunt pe undeva de înţeles. Şi la noi, politicienii în campania electorală, câte nu spun, numai ca să sune bine la alegător.
Un alt complex de probleme se referă la noi, cei de aici. În fond, romii care se duc şi fură şi fac numai probleme, nu sunt numai din România, dar sunt cei mai mulţi din România. Şi dacă vezi statisticile lor, în ceea ce priveşte criminalitatea, cei mai mulţi dintre străini, sunt de-ai noştri. Problema noastră este să rezolvăm problemele de justiţie de care ei se tot leagă. Şi aici, ei sunt incorecţi.

Adică, până la un moment dat, ca să intri în spaţiul Schengen, trebuia să sari, ca să vorbesc simbolic, 1,20 metri. Acum când să intre România şi Bulgaria, au ridicat ştacheta la 1,60 metri, adică au legat intrarea în Schengen de chestii care nu au nimic cu problemele tehnice care, după cum se ştie, sunt rezolvate şi legate de rezolvarea justiţiei, că-i corupţie, că trebuie luate măsuri, că DNA-ul, că procurorul general, ei, toate acestea sunt problemele noastre. Acestea sunt temele noastre şi guvernul actual va trebui să le rezolve, tocmai ca să nu mai aibă ei o ocazie, data viitoare, ca să zică: Domne, nu puteţi sări atâta. Să nu mai ai probleme cu justiţia. Noi, practic am intrat în 2007, în Comunitatea Europeană, dar nu de tot. Am intrat cu nişte amendamente, care încă după cinci ani tot persistă. Sunt probleme care, de cinci ani, suntem în al şaselea an, toate guvernele care au fost, nu le-au rezolvat. În primul rând justiţia. De asta se tot leagă ei. De asta spun că problema este complexă.

AGERPRES: Cum credeţi că veţi putea ajuta România să intre în Schengen şi Germania să ne sprijine?

Paul-Jurger Porr: Prin relaţiile pe care le avem. Cum a fost Ovidiu Ganţ, prin relaţiile pe care le-a avut, în 2007, a făcut un pas hotărâtor. Pentru că rezistenţa cea mai mare împotriva aderării României, a venit din partea acestei facţiuni, creştin-democrate a germanilor din Parlamentul European, unde el a făcut parte din aceeaşi familie politică şi i-a lămurit să vină în România, să vadă cu ochii lor.

Eu m-am întâlnit cu această delegaţie în două rânduri: o dată, aici, la Sibiu şi a doua zi, la domnul Boc, care, pe vremea aceea era primar la Cluj. După ce au umblat în patru zile, prin diverse localităţi, precum Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Cluj, s-au lămurit, a fost schimbarea esenţială, ca ei să nu mai opună rezistenţă, dimpotrivă.

Aşa cum a fost cu vizele, pe vremea când era Scheele ministru de Interne la ei, Rus, ministru la noi. Asta ştiu personal, pentru că ne ştim bine. Când s-a dus Rus prima dată în Germania, Scheele i-a zis: Domnule, de patru ani trebuia aia, aia, nimic nu aţi făcut. Trebuie să trimiteţi un avion la Frankfurt, trebuie repatriaţi 250 de cetăţeni. Rus, care era ministru de Interne de trei săptămâni, a spus că nu ştia problemele acestea, când s-a întors, a trimis avionul, a încercat să rezolve din probleme, şi când s-au întâlnit, Scheele le-a spus, acesta este primul care face ceva. Peste şase luni, Scheele a fost avocatul nostru. Aşa se schimbă opinia şi a unora, cu importanţă decizională, dar şi publică.


AGERPRES: Să înţeleg că veţi merge personal în Germania şi veţi discuta cu politicienii de acolo?

Paul-Jurger Porr: Bineînţeles că noi toţi şi Klaus Iohannis din noua poziţie politică pe care o are, vom face tot posibilul, fiecare pe canalele sale, să facem un lobby eficient pentru intrarea în Schengen. Este interesul tuturor.

AGERPRES: Credeţi că la anul Germania nu se va mai opune intrării României în spaţiul Schengen, pentru că anul viitor nu va mai fi campanie electorală în Germania?

Paul-Jurger Porr: Da. Dar s-ar putea să fie în altă parte, în altă ţară. Trebuie unanimitate, trebuie consens, asta e problema.

AGERPRES: Ce v-aţi propus ca nou preşedinte al FDGR?

Paul-Jurger Porr: Să continue lucrurile pe un făgaş bun, pe toate planurile şi politic şi cultural şi social.
AGERPRES: Există o prioritate zero a dvs.?

Paul-Jurger Porr: Păstrarea limbii, şcoli în limba germană.


AGERPRES: Cum v-aţi descrie ca politician?

Paul-Jurger Porr: Poate exagerat spus, politician. Rămân medic, îmi văd de meserie. Mai am o serie de funcţii onorifice pe lângă aceasta. Alţii, în timpul acesta, lucrează la trei-patru clinici sau cabinete, eu fac muncă patriotică şi neremunerată.


AGERPRES: Ce pasiuni aveţi?

Paul-Jurger Porr: Fotografia. Muntele. Şi copiii mei, fiind mici, au fost deja pe Creasta Făgăraşului, pe umerii mei. Încerc să mă menţin.

AGERPRES: Se spune că politica este şi ceva murdar. Credeţi că vă veţi schimba?

Paul-Jurger Porr: Depinde cum o faci. Sexul nu trebuie făcut neapărat cu prostituate, ca să folosesc o analogie cu politica, care se spune că este în anume fel. Există şi alte posibilităţi.

AGERPRES: Veţi păstra sobrietatea tipic germană, în politica FDGR?

Paul-Jurger Porr: Eu sper ca să se continue tot pe o linie sobră şi mai ales constructivă, adică nu cu conflicte.

AGERPRES: Aţi avut un schimb dur de replici cu actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu. Peste trei ani, veţi candida la această funcţie, la Sibiu?

Paul-Jurger Porr: Sigur nu. Nu trebuie să îi fie nimănui teamă de asta.


AGERPRES: Este posibil să candidaţi pentru un post de parlamentar sau altă funcţie publică importantă?

Paul-Jurger Porr: Mi s-au făcut aceste oferte în 1992, 1996, ca şi parlamentar, în 2000, acum pot să spun, atunci era mai confidenţial, fostul preşedinte de atunci, Ion Iliescu, mi-a propus să mă duc ambasador la Berlin, toate acestea le-am refuzat pentru că, toate implicau abandonarea meseriei, măcar pe o perioadă. Orice funcţie care este full-time este exclusă din start.


AGERPRES: S-a zis că ţintiţi funcţia de director general al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. E adevărat?

Paul-Jurger Porr: Nu. Şi asta mi s-a oferit şi am refuzat. Eu sunt aici de şase ani şi un pic şi am prins opt directori.


AGERPRES: Deci noul lider al FDGR este un medic care preferă medicina şi propria familie, nu funcţiile?

Paul-Jurger Porr: Da, absolut. E vorba că abandonezi meseria. Da. Am adus sponsorizări la tot spitalul şi o să mai aduc. Am adus spre exemplu, vreo şase ecografe, care niciunul nu este la Medicală sau altele.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.