Minodora Cliveti: Lucrătorii detaşaţi în Uniunea Europeană trebuie protejaţi

Europarlamentarul român Minodora Cliveti, membru al Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din Parlamentul European, a prezidat, marţi, lucrările conferinţei ”Avem nevoie de o implementare eficientă a Directivei privind detaşarea lucrătorilor”, organizată de Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din PE în parteneriat cu reprezentanţele la nivel european ale sindicatelor şi cu societatea civilă.

Evenimentul a avut loc la Bruxelles, în contextul în care în Parlamentului European se poartă discuţii cu privire la protecţia socială a lucrătorilor detaşaţi în cadrul Uniunii Europene.

”Suntem profund îngrijoraţi de faptul că o parte din Grupul Partidului Popularilor Europeni încearcă să transforme dezbaterea privind acest subiect într-o luptă purtată de vechile state şi noile state membre – Estul împotriva Vestului. Ori trebuie să fie clar pentru toată lumea, odată pentru totdeauna, că punerea în aplicare a Directivei europene nu are în vedere protecţionismul la nivel de state. Este vorba despre protecţia lucrătorilor detaşaţi, indiferent că aceştia sunt din România, Polonia, Bulgaria, Spania, Danemarca ori Germania”, a declarat Minodora Cliveti, explicând scopul conferinţei desfăşurate la Bruxelles.

Potrivit acesteia, interpretarea actuală ce se dă în instituţiile europene Directivei privind detaşarea lucrătorilor ”nu îndeplineşte obiectivele legiuitorului de a asigura un climat de concurenţă loială”, şi nici ”nu garantează respectarea drepturilor lucrătorilor”, subminând chiar ”drepturile sociale fundamentale”.

Minodora Cliveti a pledat pentru ca piaţa unică şi libera circulaţie a serviciilor să se bazeze pe ”principiul concurenţei loiale şi respectarea legilor sociale şi de muncă”.

Ca urmare, este necesară ”o punere de urgenţă în aplicare” a Directivei pentru lupta împotriva dumping-ului social şi a concurenţei neloiale privind salariile şi condiţiile de muncă ale lucrătorilor de către prestatorii de servicii străini de pe piaţa forţei de muncă din ţara gazdă, a precizat europarlamentarul român în alocuţiunea de încheiere a manifestării.

Şi-au exprimat opiniile în legatură cu subiectul conferinţei, între alţii, Andreas Lill, director general al Federaţiei Europene Cleaning Industries, Harald Wiedenhofer, secretar general al Federaţiei Europene a Sindicatelor din Agricultură şi Turism şi Philippe Vanden Broeck, consilier general al Directorului General al Belgian Social Control.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.