Noul sistem de aplicare a TVA la încasare a complicat procesul de verificare a documentelor

Noul sistem de aplicare a Taxei pe Valoarea Adăugată /TVA/ la încasare, aplicabil obligatoriu de la 1 ianuarie pentru afaceri de sub 500.000 de euro, a dus la complicarea procesului de verificare şi ţinere a evidenţei documentelor, dar şi la înmulţirea operaţiunilor de contabilitate, potrivit specialiştilor companiei independente de consultanţă fiscală şi financiară Adevaris.

‘Noul sistem de aplicare a TVA la încasare, obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru companiile cu cifră de afaceri sub 500.000 euro, complică procedura de înregistrare a facturilor, ducând, în medie, la o triplare a timpului alocat şi punând astfel presiune pe resursele dedicate acestei activităţi. Impactul noii proceduri reglementate s-a făcut deja simţit la întocmirea primelor deconturi de TVA din 2013, pentru contribuabilii cu perioada fiscală luna calendaristică. Acestea au avut termenul limită de depunere ziua de 25 februarie, pentru operaţiunile aferente lunii ianuarie 2013, se arată în comunicatul companiei de consultanţă fiscală.

Conform sursei citate, procesul de verificare şi ţinere a evidenţei documentelor s-a complicat, fiind nevoie de mai multe operaţiuni de contabilitate, iar pentru următoarele perioade fiscale este de aşteptat ca numărul lor să mai crească.

‘Companiile se văd nevoite să-şi adapteze sistemele interne de facturare şi raportare din mers, într-o perioadă scurtă, fără a putea să prevadă şi să integreze din timp efectele acestor schimbări’, susţine Rene Schoeb, partener Adevaris.

Noul sistem de aplicare a TVA prevede că, pentru fiecare factură, trebuie să se verifice mai întâi dacă furnizorul care a emis documentul figurează în Registrul firmelor plătitoare de TVA la încasare, publicat pe pagina web a Administraţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală /ANAF/. Pentru fiecare document cu TVA la încasare, se urmăreşte dacă s-a făcut plata facturii respective şi cât anume din sumă s-a plătit. Copia documentului care confirmă verificarea furnizorului emitent în Registrul ANAF trebuie îndosariată. La fel, pentru toate facturile plătite, este nevoie de copii îndosariate ale documentelor care dovedesc aceste plăţi. În cazul plăţilor parţiale, se face alocarea TVA aferentă de dedus pentru fiecare sumă plătită.

Adevaris este o companie independentă de consultanţă fiscală şi financiară aflată în topul firmelor de profil din România. În 2009, firma a fuzionat cu austriecii de la LeitnerLeitner.

Compania este membru al AmCham (Camera de Comerţ Americană), DRAHK (Camera de Comerţ Româno-Germană) şi CCER (Camera de Comerţ Româno-Elveţiană).

La începutul lunii februarie, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice /MFP/, Dan Manolescu, declara, pentru AGERPRES, se analizează mai multe variante de modificare a sistemului de plată a TVA la încasarea facturii, introdus din ianuarie 2013, după semnalele primite de la mediul de afaceri şi consultanţii fiscali privind problemele cu care se confruntă firmele în aplicarea noilor reglementări.

Astfel, sunt vizate două variante de lucru: sistemul de TVA la încasare să fie opţional, nu obligatoriu, sau să fie extins termenul de 90 zile la care TVA devine exigibilă, chiar dacă factura nu a fost încasată, dar şi o combinaţie între cele două variante.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.