Premierul, deranjat de salariul directorului de la Poşta Română, vrea aplicarea modelului polonez de remunerare

Premierul Victor Ponta s-a declarat deranjat miercuri de salariul directorului general al Poştei Române, considerând că este mult prea mare şi a sugerat necesitatea aplicării modelului polonez, potrivit căruia remuneraţia conducerii corporatiste nu poate fi mai mare de şase ori decât salariul mediu din ramură.

„M-a deranjat foarte tare să văd că la Poşta Română directorul general are în continuare salarii de genul celor pe care le-am criticat. Am discutat cu ministrul Dan Nica (ministrul pentru Societatea Informaţională – n.r.). Directorul general are un salariu stabilit în baza Ordonanţei 109/2011 a Guvernului Boc privind guvernanţa corporatistă şi, de altfel, cam aceleaşi salarii le au şi directorul general de la TAROM, de la CFR Infrastructură, de la toate societăţile unde punem manageri privaţi. Sigur că nu poţi să-l plăteşti cu un salariu ca la stat şi să ceri performanţă ca în privat, dar diferenţele sunt mult prea mari şi mai ales când vorbim de companii în care oamenii suferă reduceri de salarii, iar conducerea are salarii mult prea mari”, a spus Ponta, la începutul şedinţei de guvern.

El le-a solicitat ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi celui delegat pentru Buget, Liviu Voinea, să examineze posibilitatea aplicării modelului polonez în acest sens.

„Cred că modelul aplicat în Polonia pentru salariile în guvernanţa corporatistă – să nu poată fi de şase ori mai mari decât salariul mediu din ramură, aceasta este exact legea poloneză – cred că reprezintă o soluţie mult mai corectă şi, dacă va fi cazul, prin ordonanţă să adoptăm. Evident că managerul privat are un salariu bun, foarte bun chiar, mult peste ceea ce are primul-ministru sau miniştrii şi cred că trebuie să aplicăm un sistem care, iată, în Polonia, o ţară cu care trebuie şi putem să ne comparăm, a funcţionat”, a afirmat şeful Guvernului.

Ponta a susţinut că sunt mult prea mulţi angajaţi în instituţiile de stat care au salarii mai mari ca ale membrilor Guvernului.

„Să ne uităm din nou la faptul că sunt mult prea mulţi angajaţi în instituţiile noastre care au salarii mult mai mari decât noi. Ideea nu e să le mărim pe ale noastre. Ideea e că totuşi nimeni nu mai înţelege: deci, nu e bine să fii ministru sau secretar de stat.

Dacă vrei să câştigi mai mulţi bani, trebuie să ai o altă funcţie, nu cea de ministru, care presupune luarea deciziilor, care presupune că sunteţi de dimineaţa până seara şi noaptea în prima linie a colegilor noştri de la media şi că, până la urmă, răspundeţi pentru decizii. Cred că sunt foarte multe lucruri anormale pe care le-am moştenit de la faimoasa Lege a salarizării şi care a creat cele mai mari diferenţe în sistemul bugetar. Cred că avem obligaţia în perioada aceasta să îndreptăm lucrurile”, a subliniat Victor Ponta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.