Preşedintele CJ Harghita către USL: Procesul regionalizării nu-l putem face fără dezbatere publică

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, le-a transmis marţi liderilor USL că regionalizarea nu se poate face fără dezbatere publică şi fără ca populaţia să conştientizeze care este esenţa acestui proces. Borboly Csaba a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie realizat în rândul locuitorilor judeţului şi a opinat că informaţiile relevante nu au ajuns la populaţie, iar oamenii nu cunosc argumentele reale care ar trebui să stea la baza delimitării regiunilor de dezvoltare.

Potrivit rezultatelor sondajului, locuitorii judeţului sunt informaţi despre planurile privind regionalizarea, dar cunosc doar proiectul USL. În legătură cu variantele agreate, populaţia românească (54%) susţine actuala formulă de regionalizare, în vreme ce etnicii maghiari (40,3%) îşi doresc o regiune formată din Harghita, Covasna şi Mureş. Pe locul doi în preferinţele populaţiei maghiare (30,7%) este actuala regiune – Alba, Sibiu, Braşov, Mureş, Covasna şi Harghita.

În opinia lui Borboly Csaba, faptul că majoritatea românilor şi maghiarilor crede că actuala regiune este bună dovedeşte faptul că informaţiile relevante nu au ajuns la populaţie şi oamenii şi-au format păreri nu pe baza unor argumente reale, ci a unor teme populare abordate la televizor.

‘Cred că oamenii nu cunosc argumentele reale care ar trebui să stea la baza delimitării unor regiuni de dezvoltare şi nici nu cunosc soluţii avantajoase. Pentru că dacă vorbim de regiuni de dezvoltare, vorbim numai de bani, bani care trebuie absorbiţi din fonduri europene şi eu cred că aceste argumente nu au ajuns la populaţie. (…) Este o mare problemă, aş putea să spun că este un deficit democratic, când populaţia nu ştie despre ce se vorbeşte, numai nişte tematici foarte populare sunt abordate şi formează o părere după aceea’, a susţinut Borboly Csaba.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita le-a transmis liderilor USL că este nevoie de o dezbatere publică reală privind procesul regionalizării, considerând că toată lumea va avea de pierdut dacă populaţia nu va fi conştientizată privind esenţa acestui lucru.

Borboly Csaba a precizat că, potrivit studiilor şi cercetărilor făcute de Consiliul Judeţean şi de specialişti în domeniu, doar 4,5 milioane de cetăţeni au beneficiat substanţial de fonduri, în perioada 2007-2012, cu actualele regiuni de dezvoltare. El a susţinut că marea majoritate a populaţiei este în pierdere cu actualele regiuni, dar se aduc în dezbatere doar teme false, doar pentru a nu permite judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş să formeze o regiune de dezvoltare.

‘Aşadar, marea majoritate a populaţiei României este în pierdere pentru că problema regiunilor economice nu este o problemă etnică, este o problemă de dezvoltare economică. S-a văzut că opinia populaţiei a fost manipulată şi cu steagul secuiesc şi cu cele trei judeţe: facem orice numai să nu fie cele trei judeţe, sufocăm toată ţară numai ca Harghita, Covasna şi Mureş să nu aibă şansă să fie împreună, chiar dacă sunt la acelaşi nivel de dezvoltare, chiar dacă populaţia ar vota această formulă, chiar este fundamentată această soluţie’, a afirmat Borboly Csaba.

El a adăugat că susţine formarea unei regiuni cu centrul la Târgu Mureş, subliniind că Harghita şi Covasna sunt dispuse la colaborare în acest sens.

‘Numai domnul Florea (primarul din Târgu Mureş Dorin Florea – n.r.) este în avantaj, pentru că este singurul şef de municipiu care are sprijinul altor două judeţe, pentru că suntem dispuşi la colaborare şi suntem pentru ca Târgu Mureş să fie centrul unei regiuni noi. Avem numai argumente pro, dar nu suntem lăsaţi pentru că sunt aduse în dezbatere teme false’, a conchis Borboly Csaba.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.