Rasmussen sprijină ideea unei forţe afgane mai numeroase până în 2018

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen pare a fi de acord cu propunerea referitoare la păstrarea a 352.000 de afgani în uniformă până în 2018, cu circa 122.000 mai mulţi decât a fost plănuit iniţial, relatează Associated Press.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a declarat pentru agenţia americană de presă că păstrarea unei forţe afgane mai consistente mai multă vreme este eficientă din punct de vedere al costurilor. De asemenea, acest lucru este mai acceptabil pentru afgani decât desfăşurarea de trupe străine.

Rasmussen s-a întâlnit cu preşedintele Hamid Karzai marţi la Kabul, după care a discutat cu jurnaliştii AP în timp ce vizita trupele Alianţei din provincia Helmand.

În ceea ce-i priveşte, oficialii afgani au salutat ideea, însă statele membre NATO cu dificultăţi bugetare, inclusiv SUA, trebuie să găsească o modalitate de a acoperi cheltuielile suplimentare – de la 4,1 miliarde de dolari anual la aproximativ 4,8 miliarde de dolari. Rasmussen a explicat că se aşteaptă la o decizie în acest sens în această vară, în cadrul procesului de stabilire a numărului de trupe NATO ce vor fi desfăşurate după 2014, când Alianţa va preda responsabilitatea securităţii către forţele locale.

Pe de altă parte, comandamentul militar din Afganistan, condus de SUA, a decis să nu mai dea publicităţii cifre legate de atacurile talibane, la o săptămână după ce a recunoscut că a informat în mod incorect despre o scădere cu 7 procente a acestora anul trecut. Un purtător de cuvânt al coaliţiei internaţionale din Afganistan, Jamie Graybeal, a precizat marţi că atacurile observate de forţele de coaliţie vor fi înregistrate, dar că numărul general nu va mai fi făcut public.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.