Un artefact roman, exponatul lunii la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Un artefact de perioadă romană, un basorelief, este ‘Exponatul lunii martie’ la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, eveniment care a avut vernisajul marţi.

Specialiştii Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia au propus drept exponatul lunii în martie un basorelief care prezintă un binecunoscut simbol al lumii romane, ‘Lupoaica alăptând gemenii Romulus şi Remus’, legendarii întemeietori ai Romei.

Arheologul Radu Ota a explicat că basorelieful, care este din calcar, a făcut parte din registrul inferior al unei stele funerare. Nu se cunoaşte contextul descoperirii acestuia la Alba Iulia, în anticul Apulum, cea mai mare aşezare urbană din Dacia Romană. Se ştie doar că provine din vechile colecţii ale Muzeului Naţional al Unirii. În Alba Iulia au fost descoperite două astfel de monumente.

Manifestarea expoziţională ‘Exponatul lunii’ este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii. Prin acest demers se urmăreşte readucerea în atenţia publicului a unora dintre cele mai importante bunuri din patrimoniul instituţiei.

În ianuarie, exponatul lunii a fost cel mai vechi obiect produs de om descoperit pe raza judeţului Alba, un vârf de lance din paleolitic, datat în perioada 50.000-35.000 î.Ch., iar în februarie, un portret al lui Horea, realizat chiar în timpul vieţii conducătorului răscoalei ţărăneşti din Transilvania din 1784.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.