Venezuela întoarce pagina Hugo Chavez, învins de cancer după 14 ani petrecuţi la putere

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a încetat din viaţă marţi, la Caracas, la vârsta de 58 de ani, în urma unui cancer diagnosticat în iunie 2011, fără a-şi fi putut lua adio de la compatrioţii săi. Decesul lui Hugo Chavez pune punct final celor 14 ani petrecuţi în fruntea statului latino-american şi deschide calea pentru alegeri anticipate în termen de 30 de zile, relatează AFP.

„Am primit vestea cea mai dureroasă şi mai tragică pe care am putea să o anunţăm poporului nostru. La ora 16.25 (20.55 GMT), astăzi 5 martie, a murit comandantul nostru, preşedintele Hugo Chavez Frias, după o luptă înverşunată de aproape doi ani cu boala”, a declarat vicepreşedintele şi moştenitorul desemnat, Nicolas Maduro, într-o alocuţiune preluată de toate posturile de televiziune din ţară.

Imediat după acest anunţ, peste capitala Venezuelei, Caracas, s-a aşternut tăcerea. Multe magazine şi întregul transport în comun şi-au încetat imediat activitatea, în timp ce sute de susţinători ai lui Chavez, vizibil neîncrezători, au ieşit în mod spontan pe străzi.

„Nu ar fi trebuit să moară, a fost cel mai bun preşedinte al Venezuelei, voi merge acolo unde vor organiza priveghiul, chiar dacă voi aştepta două zile la rând”, a mărturisit pentru AFP Frank Aponte, un zidar în vârstă de 45 de ani.

Vicepreşedintele Maduro a chemat de mai multe ori populaţia la calm şi a anunţat că „întreaga Forţă armată naţională bolivariană şi poliţia naţională bolivariană” sunt „în curs de a fi desfăşurate pentru a însoţi şi proteja poporul şi a garanta pacea”.

La scurt timp, ministrul apărării Diego Moler şi-a asigurat compatrioţii că forţele armate rămân „unite pentru a respecta şi a face respectată Constituţia şi voinţa liderului nostru, comandantul-şef Hugo Rafael Chavez Frias”.

Nicolas Maduro (50 de ani/ ar urma să fie candidatul Partidului Socialist, la putere, în alegerile prezidenţiale anticipate, ce trebuie organizate, conform Constituţiei, în termen de 30 de zile. Contracandidatul său va fi, cel mai probabil, guvernatorul Henrique Capriles, învins onorabil de Chavez în scrutinul din octombrie.

„Vom fi demnii moştenitori ai unui gigant”, a declarat vicepreşedintele, încheindu-şi discursul prin cuvintele „Onoare şi glorie lui Hugo Chavez! Trăiască Hugo Chavez!”.

Încă din ajun, incertitudinea plana în legătură cu soarta preşedintelui, internat într-un spital militar din capitală. El lupta din iunie 2011 cu un cancer în zona pelviană, iar starea sa de sănătate se înrăutăţise în ultimele ore, anunţa guvernul.

După mai mult de două luni de tratament în Cuba, unde a fost operat de patru ori, Hugo Chavez a revenit pe neaşteptate la Caracas la 18 februarie, însă de atunci nu a mai fost văzut sau auzit.

De mai multe săptămâni, Venezuela trăia în ritmul zvonurilor şi dezminţirilor legate de starea preşedintelui, guvernul afirmând că Chavez continua să conducă ţara, iar opoziţia cerând informaţii clare.

Învingător în toate alegerile la care a luat parte de la sosirea sa la putere în 1999, Hugo Chavez a decedat la doar câteva luni după ce fusese reales, la 7 octombrie 2012, pentru un nou mandat de 6 ani.

Lider carismatic, hiperactiv, catolic fervent şi admirator al lui Simon Bolivar, eliberatorul Americii Latine, preşedintele Chavez a beneficiat mereu de cote înalte de popularitate, în pofida ostilităţii acerbe a adversarilor săi, calificaţi drept „trădători” după o tentativă de lovitură de stat eşuată în 2002.

Inamic jurat al „imperialismului yankeu”, chiar dacă nu a stopat niciodată livrările de petrol către Statele Unite, Hugo Chavez se prezenta ca un moştenitor al liderului cubanez Fidel Castro şi cultiva o imagine iconoclastă, luând în mod frecvent apărarea unor conducători controversaţi precum libianul Muammar Gaddafi, iranianul Mahmud Ahmadinejad ori sirianul Bashar al-Assad.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.