Aderarea României la Schengen va figura pe agenda Consiliului JAI ca discuţie privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va figura pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi ca discuţie privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen. Proiectul anterior al ordinii de zi prevedea o decizie, dar acesta a fost modificat miercuri, după ce a devenit evident că nu există un consens în rândul statelor membre privind o eventuală extindere a spaţiului de liberă circulaţie.

Conform unui comunicat al Consiliului UE privind subiectele de pe agenda reuniunii JAI de joi, ‘Consiliul va avea o discuţie privind aplicarea intregrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România’.

Anterior, surse din cadrul preşedinţiei irlandeze au precizat că subiectul a suscitat ‘discuţii considerabile între statele membre în Comitetul Mixt şi în COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi) în ultimele câteva săptămâni’.

‘Cred că nu va fi mâine un vot sau o decizie la Consiliu mâine (joi – n.r.), cred că asta este general acceptat, chiar premierul /român Victor/ Ponta a spus asta ieri (marţi – n.r.). În acelaşi timp, există o recunoaştere a faptului că subiectul trebuie să rămână pe agendă într-un mod foarte serios şi cred că veţi vedea un angajament de a reveni asupra subiectului chiar în acest an’, au adăugat sursele citate.

Citeste si:  Olanda şi-a îmblânzit tonul faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Până miercuri, subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen a figurat temporar ca decizie, ceea ce înseamna că, în Consiliul JAI, România şi Bulgaria puteau solicita preşedinţiei irlandeze să se supună la vot aderarea la Schengen. Şedinţa Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) era încă în desfăşurare miercuri seară, dar surse din Consiliul UE au precizat că este foarte puţin probabil să intervină vreo schimbare privind modul în care va fi formulat punctul privind aderarea României şi Bulgariei pe agenda JAI.

Potrivit preşedinţiei irlandeze, chestiunea lipsei de consens privind aderarea României şi Bulgariei la zona liberă de circulaţie este o problemă politică, nu tehnică.

Citeste si:  Ponta: Vreau să avem din nou un parteneriat strategic cu Germania

‘Există un număr de elemente legate de accesul fiecărei ţării la zona Schengen, iar unul dintre ele este certificarea de către Comisie a faptului că au fost îndeplinite toate criteriile tehnice, iar acest proces a fost încheiat cu ceva timp în urmă de România şi Bulgaria şi faptul a fost recunoscut şi de Consiliul European în martie anul trecut şi în decembrie. În al doilea rând, este vorba însă de un proces politic, pentru că trebuie ca statele să permită călătoria liberă în cadrul zonei Schengen. Acest element politic s-a dovedit a fi foarte dificil în ultimul an. Nu este o chestiune tehnică, ci una politică’, au precizat surse din cadrul preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.

Conform acestora, ‘există un număr de state membre’, care se opun unei decizii privind aderarea şi preşedinţia irlandeză susţine că a identificat câteva elemente care ar putea permite, la reuniunea Consiliului JAI de joi, o abordare comună privind un angajament de viitor.

Citeste si:  Corlăţean: România pierde din cauza restricţiilor de viză pentru oameni de afaceri statele arabe

‘Cred că va fi o discuţie de poziţii, miniştrii român şi bulgar îşi vor expune poziţiile aşa cum consideră necesar, iar ceilalţi miniştri vor răspunde aşa cum vor. Dar credem că putem să spunem că există o dorinţă generală de a nu avea o dezbatere polarizată asupra subiectului. Privind spre viitor, cred că va fi, aproape sigur, un calendar pentru viitoarea abordare a subiectului ca rezultat al Consiliului, dar nu cred că va fi un calendar stabilit în detaliu privind exact când diferite elemente vor fi abordate sau soluţionate’, au explicat sursele citate, precizând că ‘foarte probabil va exista un angajament de reveni asupra problemei’.

Totuşi, ‘nu este foarte probabil ca subiectul să fie abordat din nou în cadrul preşedinţiei irlandeze’, au conchis sursele din cadrul preşedinţiei irlandeze, ceea ce înseamnă că cel mai probabil preşedinţia lituaniană va gestiona această chestiune într-un alt Consiliu JAI.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close