Banca Angliei menţine rata dobânzii la 0,5% şi nu suplimentează programul de cumpărare de active

Banca Angliei (BoE) a decis, joi, să păstreze nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%, aşa cum se aşteptau analiştii, şi a anunţat că nu va extinde programul de relaxare cantitativă, care a rămas la 375 miliarde de lire sterline (563 miliarde de dolari), în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă economia britanică, transmite Reuters.

Dobânda de bază practicată de BoE a rămas nemodificată din luna martie 2009.

Unii economişti se aşteptau ca banca Angliei să majoreze programul de relaxare cantitativă cu 25 miliarde de lire sterline, după ce luna trecută guvernatorul BoE, Mervyn King, a sugerat că este în favoarea unei astfel de decizii.

Decizia BoE de a nu majora programul de relaxare cantitativă survine după datele privind evoluţia economiei Marii Britanii în 2012 au fost revizuite în creştere, a anunţat luna trecută Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmite Reuters.

Cifrele indică pericolul ca Marea Britanie să intre în cea de-a treia recesiune de la criza financiară din 2008, cu mai puţin de o lună înainte de prezentarea bugetului pe 2014 de către ministrul britanic de finanţe, George Osborne.

În perioada octombrie-decembrie 2012, Produsul Intern Brut al Marii Britanii s-a contractat cu 0,3%, comparativ cu trimestrul trei, în concordanţă cu estimările iniţiale ale ONS şi ale economiştilor. Totuşi, comparativ cu 2011, economia britanică a înregistrat o creştere de 0,3%, faţă de un avans zero cât a estimat iniţial Oficiul Naţional de Statistică.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la o creştere a economiei Marii Britanii de 0,2% în primul trimestru din 2013 şi la evitarea recesiunii.

Datele ONS intervin după ce agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat, pentru prima dată în ultimii 35 de ani, ratingul de top ‘AAA’ atribuit Marii Britanii. Moody’s a retrogradat luna trecută ratingul Marii Britanii cu o treaptă, de la ‘AAA’ la ‘Aa1’, citând perspectivele de creştere sale. Astfel, Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite şi Franţei, care şi-au pierdut calificativul ‘AAA’ de la cel puţin o mare agenţie de evaluare financiară.

‘Retrogradarea ratingului întăreşte poziţia dificilă în care se află economia Marii Britanii şi sprijină retragerea investitorilor spre zone mai sigure. Această retrogradare ar putea spori speculaţiile că Banca Angliei ar putea relua programul de relaxare cantitativă (quantitative easing) anul acesta’, a explicat Kathleen Brooks, director de cercetare la Forex.com.

În 2012, Banca Angliei a lansat cea de-a treia rundă de stimulente monetare, anunţând că va cumpăra obligaţiuni în valoare de 50 de miliarde de lire sterline (62 de miliarde de euro) pentru a ajuta la depăşirea perioadei de recesiune economică.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.