EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Brutarii ameninţă cu greva fiscală

Reprezentanţii industriei de morărit şi panificaţie ameninţă cu greva fiscală dacă Guvernul nu va accepta măsurile pe care le vor propune, joi, la Conferinţa Naţională a Brutarilor.

„Dacă Guvernul nu va rezolva problemele lansate în apelul pe care îl vom trimite la Palatul Victoria cred că vom face o grevă fiscală. Nu avem o altă soluţie, adică nu vom mai avea de unde plăti. Am încheiat anul 2012 cu zeci de milioane de euro pierdere. Nu este nicio o glumă, dar vom hotărî în cadrul acestei conferinţe”, a declarat, joi, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu.

Apelul care va fi prezentat în conferinţă vizează, în primul rând, reducerea TVA de la 24% la 9% pe lanţul grâu-făină- pâine, precum şi reglementarea controlului.

„Organele de control să îşi facă datoria, pentru că de ani buni nu au făcut acest lucru. Problema cu bonul fiscal trebuie rezolvată adică trebuie amendat şi cel care emite şi cel care cumpără. Dacă va rămâne taxarea inversă la grâu vrem TVA 9% doar la făină şi pâine”, a adăugat Popescu.

În industria de morărit, panificaţie şi produse făinoase activează 6.178 unităţi. Din numărul total al angajaţilor din industria alimentară, care se ridică la 151.000 persoane, 80.000 activează în industria de morărit şi panificaţie.

Potrivit lui Aurel Popescu, evaziunea fiscală în sectorul de morărit şi panificaţie a depăşit 70% la finele anului 2012, totalizând un miliard de lei, respectiv 300 milioane de euro, numai în sectorul pâinii.

„Evaziunea fiscală la 31 decembrie 2012 este de peste 70%. În primele două luni din 2013 am înregistrat cea mai spectaculoasă scădere de vânzări înregistrată vreodată, de 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea evaziunii totalizează un miliard de lei numai pe pâine, ceea ce înseamnă 300 de milioane de euro”, a spus Popescu.

Acesta a arătat că efortul bugetar în cazul reducerii la 9% a TVA la pâine ar fi de 25 de milioane de euro, bani pe care brutarii ar fi dispuşi să-i plătească din buzunar.

Piaţa totală de morărit şi panificaţie a scăzut la 1,5 miliarde de euro, de la 1,8 miliarde de euro anii trecuţi, din care 70% este piaţă neagră, adică taxe pe care nu le încasează bugetul, a adăugat preşedintele ROMPAN.

La jumătatea lunii februarie, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, arăta că reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată la pâine ar putea fi aplicată din iunie 2013. Potrivit acestuia, măsura vizează reducerea evaziunii fiscale şi nu scăderea preţurilor la acest produs.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat, în urmă cu o lună, că prin aplicarea unui nivel redus al TVA la pâine, pe tot lanţul de producţie – de la grâu, la făină şi la produsul final – scăderea încasărilor la bugetul de stat ar fi de 200 de milioane de lei într-un an.

Pe de altă parte, şefului misiunii Fondului Monetar Internaţional, Erik de Vrijer, a arătat în ianuarie, la Bucureşti, că nu consideră oportună scăderea TVA la produsele de panificaţie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata