Grecia: Rata şomajului a scăzut în decembrie, pentru prima dată din mai 2008

Rata şomajului în Grecia a scăzut în decembrie, pentru prima dată de la începerea recesiunii, în urmă cu cinci ani, deoarece companiile au fost stimulate să facă angajări pe termen scurt, a anunţat joi Oficiul central de statistică din Grecia (ELSTAT), transmite Reuters.

În decembrie, rata şomajului în Grecia a scăzut la 26,4%, de la 26,6% în noiembrie, fiind primul declin înregistrat din mai 2008, dar rămâne în continuare cel mai ridicat nivel din zona euro, unde rata medie a şomajului a fost de 11,8%.

În 2012, rata medie a şomajului în Grecia a fost de 24,4%, conform datelor ELSTAT.

Un număr record de 1,321 milioane greci nu aveau un loc de muncă în decembrie, în creştere cu 24,9% comparativ cu perioada similară din 2011.

Recent, Comisia Europeană prognoza o creştere a ratei şomajului în Grecia la 24% în 2013 (de la 23,6% în 2012) şi de 22,2% în 2014.

Economia elenă va rămâne în recesiune anul acesta, înainte de a începe redresarea în 2014, iar rata şomajului va creşte, a declarat luna trecută Giorgos Provopoulos, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei.

Oficialul elen a cerut guvernului să menţină ritmul adoptării reformelor şi să îndeplinească ţintele fiscale stabilite cu creditorii internaţionali ai Greciei.

Economia ţării s-a contractat cu 20,1% de la începutul crizei, în 2008, dar situaţia economiei ‘se îmbunătăţeşte cu siguranţă’, după ce Grecia a evitat pericolul intrării în faliment sau a ieşirii din zona euro, a explicat guvernatorul Băncii Centrale. Acesta a apreciat că rata şomajului va continua să crească anul acesta, după ce anul trecut a ajuns la valoarea record de 24,5%.

În pofida a două programe de sprijin care au implicat Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional, precum şi creditorii privaţi, Grecia se confruntă în 2013 cu al şaselea an de recesiune.

Conform celor mai recente estimări ale FMI, economia Greciei se va contracta cu 4,2% în acest an, după o cădere de 6% înregistrată anul trecut, dar va reveni în teritoriul pozitiv anul viitor, cu o creştere de 0,6%.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.