Grupul de la Vişegrad anunţă crearea unei unităţi comune de luptă

Miniştrii apărării din ţările grupului de la Vişegrad – Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia – au semnat miercuri la Varşovia o scrisoare de intenţie cu privire la crearea până în 2016 a unei unităţi de luptă comune în cadrul Uniunii Europene /UE/, informează AFP.

Această unitate ‘va putea fi utilizată dincolo de frontierele UE pentru operaţiuni de menţinere a păcii, de prevenire a conflictelor armate şi de gestionare a crizelor’, se precizează în document.

Polonia va asigura ‘rolul cadru’ al acestei unităţi, supranumite V4 EU BG /European Union Battlegroup/, referire la cele patru state membre ale acestui ‘club’ informal creat în 1991.

Efectivele unităţii vor fi de 2.000 până la 3.000 de militari, dintre care 1.000 de militari polonezi, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez al Apărării, Jacek Sonta. Din ea vor face parte în principal unităţi de infanterie şi sprijin.

Noua unitate va putea fi desfăşurată la solicitarea Consiliului UE, pe o rază de 6.000 de kilometri de Bruxelles.

Ea urmează să devină capabilă de luptă în 2015, iar în prima jumătate a lui 2016 se preconizează să poată fi deja desfăşurată, a menţionat purtătorul de cuvânt citat.

La summitul grupului de la Vişegrad care are loc miercuri la Varşovia participă pentru prima dată cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, obiectivul întâlnirii fiind relansarea Europei apărării, rămasă deocamdată în faza de proiect.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.