Marsupialele pot fi stângace, dar altfel decât celelalte mamifere

Oamenii nu sunt singurele fiinţe care pot prefera să folosească cu prioritate o mână sau un picior, conform unui nou studiu care arată că şi patrupedele marsupiale pot avea lăbuţe preferate, informează LiveScience.com.

Unele femele de oposum, spre exemplu, preferă să-şi folosească lăbuţa din stânga-faţă pentru a se hrăni sau pentru a-şi aduna materiale pentru căptuşirea vizuinii, în timp ce oposumii masculi sunt de obicei dreptaci. Această situaţie este inversă decât la oameni, unde stângacii sunt mai degrabă bărbaţi.

„Am demonstrat pentru prima oară că la marsupiale folosirea cu predilecţie a membrului stâng sau drept, în funcţie de sexul indivizilor, este inversă decât la alte mamifere”, susţine Igor Malaşicev de la Universitatea din St. Petersburg, Rusia.

Conform unor teorii existente, preferinţa animalului pentru un membru sau altul devine mai pronunţată cu cât animalul respectiv este mai apropiat de postura verticală. Astfel, o primată (maimuţă) care trebuie să prindă o creangă cu un membru, pentru a apuca un fruct cu celălalt membru, are mai multe şanse de a dezvolta o preferinţă pentru folosirea unuia dintre membrele superioare, decât un animal care se deplasează exclusiv pe toate cele patru membre, conform lui Malaşicev.

Aceste diferenţe sunt legate de sex şi în cazul marsupialelor, femele fiind cele stângace, în timp ce masculii sunt dreptaci. La celelalte mamifere, masculii pot fi stângaci, în timp ce femelele sunt mai tot timpul dreptace. Cauzele folosirii cu predilecţie a unui anumit membru ţin de structura creierului.

Mamiferele care nu sunt marsupiale au o punte denumită „corpus callosum” care interconectează emisfera stângă şi pe cea dreaptă a creierului. Această punte este extrem de importantă pentru comunicarea dintre cele două emisfere şi implicit pentru coordonarea motorie. Marsupialele nu au o astfel de structură, având în schimb mai multe legături între emisferele cerebrale, aşa că evoluţia modului în care îşi folosesc cu predilecţie un membru sau altul este diferită.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.