Radu Stroe: Subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen va fi reluat la sfârşitul anului

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a decis joi ca subiectul aderării la zona Schengen să fie reluat până la sfârşitul anului 2013 în vederea stabilirii căilor de urmat pe baza abordării în două etape, a declarat ministrului român de interne, Radu Stroe, după discutarea chestiunii în cadrul reuniunii de la Bruxelles.

‘Aş vrea să aduc la cunoştinţa opiniei publice faptul că ceea ce s-a decis astăzi este să se reia subiectul Schengen până la sfârşitului anului 2013 în vederea stabilirii căilor de urmat pe baza abordării în două etape. Această soluţie practic reconfirmă continuarea procedurilor privind aderarea României la Schengen. Aceasta a fost soluţia de compromis pe care a acceptat-o toată lumea şi ca urmare, cum se spune, mergem înainte’, a declarat Radu Stroe într-o conferinţă de presă.

În ceea ce priveşte un termen concret privind rediscutarea chestiunii, ministrul român de interne a spus că ‘tragem speranţa să fie undeva în septembrie-octombrie, dar s-a acceptat de comun acord până la sfârşitul anului, pentru că de pildă Germania are alegeri în septembrie’.

Întrebat despre declaraţiile ministrului olandez pentru securitate şi justiţie, Fred Teeven, la sosirea la Consiliul JAI, conform căruia ţara sa se va opune unei decizii privind aderarea înainte de raportul MCV din decembrie, Stroe a precizat că poziţia acestuia a fost ‘nuanţată’.

‘A spus că e clar că trebuie să luăm o decizie, dar să vedem şi MCV-ul’, a spus ministrul român, insistând totuşi că subiectul se poate aborda înainte de decembrie. ‘Există Consiliul European, există JAI-ul’, a spus Stroe.

El a precizat că problema raportului Comisiei Europene (CE) din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a fost abordată în cadrul discuţiilor de Olanda, Germania şi de Finlanda.

‘A fost invocat MVC-ul de către Germania, Finlanda şi Olanda, dar cu acceptul total pozitiv ca până la sfârşitul anului să stabilim modalitatea de integrare în Schengen. (…) Nu sunt nemulţumit de Olanda. Pentru că Olanda a spus că vrem să închidem procesul şi de aceea am convenit la acest compromis pentru ca până la sfârşitul anului să găsim decizia clară, corectă’, a precizat Stroe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.