Rusia: S-au descoperit resturi fosile ale unui câine care a trăit acum 33.000 de ani

Oameni de ştiinţă ruşi au descoperit în Siberia dintele fosilizat al unui câine domestic care a trăit acum 33.000 de ani, unul din cei mai vechi găsiţi până în prezent. Informaţia a fost anunţată de cercetători miercuri, în revista americană PLoS ONE (Public Library of Science) din Statele Unite, relatează AFP.

Analiza ADN-ului extras din dinte a dus la concluzia că este vorba despre un strămoş al câinelui de astăzi, arată Anna Druzhkova, cercetător la Institutul de biologie moleculară şi celulară din Rusia, unul din principalii autori ai studiului.

Domesticirea câinelui a precedat începuturile agriculturii de acum circa 10.000 de ani. Oamenii de ştiinţă nu ştiu în schimb când s-au despărţit câinii de lupi, devenind două specii diferite. Se pare că despărţirea a avut loc acum peste 100.000 de ani, potrivit estimărilor.

Cele mai vechi fosile de câini moderni descoperite până acum datează de acum 36.000 de ani. Cercetătorii care au găsit dintele fosilizat au botezat animalul căruia i-a aparţinut ‘câinele din Altai’, după numele muntelui pe care a fost descoperit, precizând că animalul este mult mai apropiat de câinii moderni şi cei preistorici găsiţi pe continentul american decât de lupi.

‘Dintele fosil dezvăluie şi o istorie mai veche a câinilor în afara Orientului Apropiat sau a Asiei de Est, despre care se credea până acum că ar fi leagănul câinelui modern’, spun autorii descoperirii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.