Rusia va trimite în 2014 o nouă femeie cosmonaut în spaţiu, după aproape 20 de ani

0

O femeie cosmonaut din Rusia va efectua o misiune în spaţiu în 2014, marcând astfel revenirea femeilor din această ţară în programul de cucerire a spaţiului, după o pauză de aproape 20 de ani, a anunţat miercuri un responsabil al Centrului rus de pregătire a cosmonauţilor, relatează AFP.

 Elena Serova (36 de ani), membră a unităţii de cosmonauţi profesionişti, ‘se pregăteşte să efectueze un zbor spaţial în a doua parte a anului 2014’, a precizat Alexei Temerov, responsabil al centrului de antrenament din Oraşul Stelelor, în apropiere de Moscova.

Rusia va sărbători în acest an a 50-a aniversare a zborului primei femei în spaţiu, Valentina Tereşkova, la 16 iunie 1963.

Elena Serova va petrecere şase luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi va deveni astfel a patra femeie cosmonaut din Rusia care ajunge în spaţiu, a precizat responsabilul centrului, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Programul său de lucru la bordul ISS nu va avea nimic extraordinar. Va fi un program ştiinţific obişnuit. Nu este prevăzută o ieşire în spaţiu”, a adăugat el.

O altă femeie, Anna Kikina, în vârstă de 28 de ani, face parte dintr-un grup de candidaţi la integrarea în unitatea de cosmonauţi, în vederea zborurilor viitoare, a precizat Alexei Temerov.

În total, opt persoane au fost selecţionate anul trecut pentru a deveni cosmonauţi din 304 voluntari, a menţionat el.

Primul zbor în spaţiu al Valentinei Tereşkova a fost urmat de cele ale Svetlanei Saviţkaia în 1982 şi în 1984.

A treia şi ultima femeie rusă care a fost trimisă în spaţiu, Elena Kondakova, a fectuat o primă misiune de cinci luni în 1994-1995, apoi o misiune de 10 zile la bordul unei navete americane.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.