Scandalos: BBC-ul pretinde că dacii erau nişte barbari, hoţi şi violatori!

Arheologul român Gelu Florea, cel care conduce cercetările de la Sarmizegetusa, apare în pseudo-documentarul BBC-ului, pe care îl și laudă… Cum e posibil așa ceva?!

Cu mare interes a fost așteptat documentarul “Rome’s Lost Empire”, al celor de la BBC, mai ales în țara noastră, pentru că se anunțau, cu surle și trâmbițe, descoperiri incitante ce ar rescrie parțial istoria Daciei de după anul 106, scrie Valentin Roman în adevăruldespredaci.ro.

Iată că el a fost lansat de ceva vreme, însă calitatea și acuratețea informațiilor prezentate în acesta lasă mult de dorit, iar geto-dacii sunt din nou denigrați, de data aceasta și cu ajutorul unor specialiști români, așa cum vom vedea în cele ce urmează.

Deși se precizează că Transilvania este o parte a României, în harta prezentată la minutul 17, scoasă în evidență prin colorarea cu roșu, se induce ideea că Transilvania ar însemna toată România, ba chiar și dincolo de granițele ei, lucru care, unui necunoscător al istoriei Daciei i-ar putea inocula, că informație, că romanii au cucerit și stăpânit cam tot ce înseamnă România de astăzi, element, evident, eronat.  Descrierea dacilor este una care denotă în mod clar lipsa de informare și documentare a realizatorilor filmului cu privire la populația nord-dunăreană din preajma secolului II d.Hr.

Astfel, aceștia sunt prezentați drept un trib barbar care, traducând ad literam afirmația vorbitorului Dan Snow, “devenise prea mare pentru încălțările sale” or, pe românește “se întinsese mai mult decât îl ținea plapuma”. Cum anume s-a întâmplat asta, ne întrebăm noi, din moment ce dacii trăiau în regatul lor și nu pe vreun teritoriu aparținând Romei? Nu înțelegem cum s-au…”întins’ ei.

Următoarea afirmație reprezintă o aberație colosală, în sensul că același Dan Snow spune foarte clar că “dacii pătrundeau în teritoriul roman furând animale și femei”, motiv care ar fi stat la baza deciziei romanilor de a ataca Dacia.  Continuând, Dan Snow mai spune că romanii erau nevoiți să dea un exemplu, astfel încât…rebeliuni de genul acesta să nu fie luate drept model în restul imperiului.

Rebeliune înseamnă un act de violențムsau de amenințare gravムsăƒvârșit fațムde un organ de stat sau de un reprezentant al lui, în scopul de a împiedica îndeplinirea atribuțiilor sale, așadar răscoală, răzvrătire a populației sau a unei părți din ea împotriva administrației, a Statului, a reprezentanților săi. Iar acești termeni au același înțeles și în engleză. Stăpâneau românii teritoriul nord-dunărean înainte de 106? NU, CLAR, asta o știe oricine. Așadar împotriva cui s-ar fi răzvrătit dacii?

În același timp, realizatorii BBC nu au suflat o vorbă despre interesele Romei cu privire la resursele Daciei și au făcut ca imaginea vremii să-i pună pe romani în postură de… victime care au fost nevoite să reacționeze militar pentru c-au fost provocați, nu pentru c-ar fi urmărit aur, argint, sclavi și altele în Dacia. Mai mai că-ți vine să plângi gândindu-te cum săracii romani, de-a lungul istoriei lor, au fost nevoiți permanent să se apere. Toată lumea a avut ceva cu ei, o mulțime de popoare, de pe trei continente, i-au tot “atacat” pe romani, iar ei, “victimele”, au fost nevoiți să se apare…cucerindu-le și exploatându-le apoi decenii sau secole întregi. Jenant, domnule Snow, extrem de jenant!

Încă de la primele scene filmate pe teritoriul României, realizatorii pseudo-documentarului BBC se arată tendențioși, ironici, la adresa țării noastre, parcurgând drumul către Sarmizegetusa Regia într-un autoturism Dacia Break vechi. Probabil s-au gândit să facă o legătură între numele mașinii și numele antic al țării noastre, dar nu prea le-a reușit. Din chestia asta se înțelege mai mult că, în țara noastră, nu au avut altă alternativă de transport decât acea mașină. Ar fi fost indicat, înainte de a veni aici, ca realizatorii BBC să fi avut o discuție cu cei de la Top Gear referitor la ce mașini au românii.

Trecând peste acest aspect, care ne interesează mai puțin în contextul actual, cei de la BBC, împreună cu Gelu Florea, arheologul român care conduce cercetarea la Sarmizegetusa Regia, au concluzionat că imaginile LIDAR surprind faptul că structurile existente sub pământ, necunoscute până acum arheologilor români, ar aparține perioadei de după războiul din 105-105 și ar fi fost construite de romani cu scop militar.

De unde această concluzie? De ce acele structuri nu ar putea fi pre-romane, creație a dacilor? Cum se poate concluzionă în legătură cu ceva ce nu a fost încă excavat și cercetat? Mai mult, reproducerea 3D prezentată la minutul 28:10, avansează teoria potrivit căreia structurile fotografiate de LIDAR ar fi părți componente ale unui uriaș complex militar, prezentat de realizatori ca fiind pe un teren…plan. Dar este bine știut faptul că relieful zonei are puține porțiuni perfect plate și nu de mare întindere.

 Continuarea pe adevăruldespredaci.ro 

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.