Vicepreşedintele Maduro preia puterea în Venezuela pentru a asigura chavismul

După moartea preşedintelui venezuelean Hugo Chávez, vicepreşedintele Nicolas Maduro preia frâiele puterii pentru a asigura viitorul chavismului, scriu joi cele mai importante cotidiene spaniole. Cu imagini din Venezuela, unde mii de oameni îl veghează pe Chávez şi i-au condus sicriul până la Academia Militară, presa spaniolă observă că adepţii acestuia se agaţă de putere, îndepărtează orice fel de opoziţie, iar armata îi sprijină.

Maduro preia puterea pentru a încerca să asigure viitorul chavismului, remarcă El Pais, după ce vicepreşedintele venezuelean a ajuns la conducerea ţării până la organizarea alegerilor. Cotidianul spaniol mai arată şi că, oricare ar fi succesorul lui Chávez, el se va confrunta cu o economie aflată într-o criză profundă.

Cotidianul El Mundo consideră că vegherea lui Hugo Chávez este primul act al campaniei electorale. De asemenea, acesta observă că în Cuba începe o perioadă de nesiguranţă, în urma pierderii unui aliat vital, în vreme ce în Venezuela, Henrique Capriles a anunţat că va conduce din nou opoziţia.

Chavismul se predă cultului personalităţii, arată cotidianul ABC cum se caracterizează situaţia, după moartea lui Hugo Chávez. În plus, mai scrie cotidianul citat, Maduro l-a îndepărtat deja pe preşedintele parlamentului, Diosdado Cabello – care ar fi trebuit să asigure preşedinţia interimară – pentru a controla Venezuela.

Chavismul strânge rândurile cu ajutorul armatei, pentru a rămâne la putere, anunţă şi cotidianul La Vanguardia. Acesta subliniază faptul că vicepreşedintele Nicolas Maduro obţine sprijin pentru a fi candidatul oficial la alegerile ce vor fi convocate curând.

La Razon consideră că Maduro dă lovitura doliului, întrucât vicepreşedintele se agaţă de putere, în vreme ce opoziţia scoate în evidenţă diviziunea din cadrul guvernului. În tot acest timp, mai consemnează cotidianul citat, o maree roşie îşi ia rămas bun de la Chávez, care ar putea fi îmbălsămat şi îngropat în Panteonul naţional din Venezuela, unde se află şi rămăşiţele pământeşti ale lui Simón Bolívar.

Doliu şi nesiguranţă politică în Venezuela, chavism fără Chávez, titrează cotidianul catalan El Periodico. Şi această publicaţie arată că succesorul Maduro nu ia în seamă Constituţia şi preia frâiele puterii până la alegeri, în vreme ce mii de oameni ies pe străzile Caracasului pentru a-şi lua la revedere de la liderul revoluţiei bolivariene.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.