EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Băsescu: România trebuie să facă mai mult pentru combaterea corupţiei dacă vrea să adere la Schengen

1

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, 7 martie, într-un interviu pentru Associated Press, că România trebuie să facă mai mult pentru combaterea corupţiei dacă vrea să adere la spaţiul Schengen.

Abordarea acestei chestiuni ‘este un test pentru clasa politică din România’, a spus şeful statului. „Este ea (n.r. – clasa politică) dispusă sau nu să sacrifice doi sau trei oficiali corupţi pentru obstrucţionarea interesului naţional?”, s-a întrebat Traian Băsescu.

El a mai spus că aderarea la spaţiul Schengen este importantă din punct de vedere politic şi ar trebui să devină o prioritate naţională pentru România.

‘Dacă intrarea noastră în Schengen … depinde de un ministru care este implicat într-un proces penal sau de legea privind statutul parlamentarilor sau de orice alte solicitări, acestea sunt probleme minore faţă de importanţa intrării în Schengen’, a adăugat preşedintele Băsescu.

Băsescu, un fost căpitan de navă care a intrat în politică la scurt timp după căderea regimului comunist, a reuşit să treacă peste două încercări de demitere a sa.
Aproximativ 7 milioane de români au votat pentru demiterea sa din funcţie în luna iulie anul trecut, şeful statului fiind acuzat că şi-a depăşit atribuţiile prin implicarea în deciziile guvernului. Băsescu nu a fost însă destituit din cauza prezenţei insuficiente la vot pentru validarea referendumului. Guvernul de centru-stânga, care a iniţiat procedura de suspendare a preşedintelui, a fost criticat atât de Uniunea Europeană, cât şi de SUA pentru nerespectarea statului de drept, notează Associated Press.

Traian Băsescu a refuzat să spună dacă România, care a implementat măsuri dure de austeritate în 2010 pentru a obţine un împrumut de 20 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, va renunţa la planurile sale de a adopta moneda euro în 2015, afirmând că o decizie în acest sens urmează a fi luată. ‘Intrarea în zona euro ar trebui să fie o mare ambiţie a noastră. Trebuie să facem o analiză zilele acestea şi să luăm o decizie dacă vom menţine termenul limită (de 2015) sau ar trebui să amânăm cu un an sau doi’, a mai spus el.

Preşedintele României a cerut Republicii Moldova să se apropie de Uniunea Europeană. Guvernul de la Chişinău a fost demis marţi în urma unei moţiuni de cenzură votate de parlament din cauza rivalităţilor din coaliţia la guvernare pro-europeană. Votul a ridicat întrebări dacă fosta republică sovietică se va apropia acum de Moscova conform politicilor comuniştilor din opoziţie, notează AP.

‘Ştim ce se întâmplă la Chişinău şi sperăm că partidele politice din alianţa la guvernare vor ajunge la un compromis pentru că, în caz contrar, Republica Moldova are foarte mult de pierdut’, a spus Băsescu. El a adăugat că Republica Moldova trebuie să semneze Acordul de asociere şi creare a zonei de liber schimb cu UE pe care l-a numit ‘unul dintre cei mai importanţi paşi în cadrul procesului apropierii de UE’.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. K2 spune

    ….. daaaaaaaaa, d.le „presidente”, daca te tineai de promisiunea aia cu tepele din piata Victoriei, daca nu s-ar fi furat non stop din ’90 pana acum 08.03.2013, daca ati fi fost macar 5% patrioti, daca…nu dezamageai si tu precum Constantinescu, daca nu vandeati Romania la fier vechi, la FMI si, iarasi, daca nu o furati voi toti, putere si opozitie/opozitie si putere, daca mai aveam macar jumatate din Flota, daca…………………………………………………………………………………………………………

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.