EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

DNA: Grupare infracţională acuzată că a provocat un prejudiciu de peste şapte milioane euro, trimisă în judecată

0

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a douăzeci de persoane acuzate că ar face parte dintr-un grup infracţional care a provocat un prejudiciu de peste şapte milioane de euro societăţii de leasing financiar SC Marfin Leasing IFN (România) SA, pe care au indus-o în eroare.

Potrivit DNA, mecanismul de fraudare a constat în încheierea de către firma de leasing, între septembrie 2007-ianuarie 2008, a 43 de contracte de leasing financiar, în vederea achiziţionării a 55 de utilaje de construcţii, cu SC Prime Group SRL, societate comercială coordonată şi condusă de liderii grupului infracţional. Conform acestor contracte, firma de leasing achiziţiona utilajele de la SC Prime Group SRL, achita preţul acestora după care încheia procese verbale de livrare a bunurilor cu ceilalţi membri ai grupării, prin firmele conduse sau controlate de aceştia.

În realitate, utilajele achiziţionate şi vândute erau inexistente şi, după ce aşa – zisul furnizor SC Prime Group SRL încasa contravaloarea bunurilor, banii erau preluaţi de către Oglindă Dora şi Răcean Constantin, prin firmele controlate de aceştia, şi redistribuiţi către membrii grupării, printr-o succesiune de transferuri bancare, justificate de operaţiuni fictive.

Pentru a crea aparenţa că relaţiile comerciale se derulează onest, „beneficiarii” contractelor de finanţare au achitat ratele lunar o perioadă de timp limitată.

Prejudiciul cauzat S.C. Marfin Leasing IFN (România) SA este în valoare de 27.339.183,14 lei (echivalentul a 7.711.548,86 euro).

SC Marfin Leasing IFN (România) SA s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 76.570.431,92 lei (echivalentul în lei al sumei de 16.949.360,71 euro).

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra conturilor bancare aparţinând inculpaţilor Turca Dăscălescu Laurenţiu Niki, Onose Ovidiu Marian, Petre Mihai, Mihai Stan, Costache Mihăiţă, Iova Mircea, Troacă Ioniţă, Nedelcu Valentin, Dragotă Marian.

Inculpaţii Oglindă Dora, Brânză Sorinel, Nedelcu Valentin, Troacă Ioniţă, Mihai Stan, Petre Mihai şi Dragotă Marian au mai fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fapte similare, iar Oglindă Dora şi Brânză Sorinel au fost condamnaţi atunci la pedepse de şapte, respectiv nouă ani de închisoare.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti. Turca Dăscălescu Laurenţiu Niki, Anescu Cristian, Brînză Sorinel şi Paladie Cristina-Otilia sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune şi obţinerii de beneficii financiare şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Oglindă Dora şi Răcean Constantin sunt acuzaţi de sprijinire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune şi obţinerii de beneficii financiare şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată. În cazul lui Onose Ovidiu-Marian, Leasă Dan, Cioarn Ion, Rus Cristian Călin, Petre Mihai, Mihai Stan, Dragotă Marian, Nedelcu Valentin, Troacă Ioniţă, Burcea Liviu Constantin, Costache Mihaiţă, Iova Mircea, Şerban Ioan – Marius şi Dumitrescu George – Mircea s-a reţinut infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.