EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Expert italian: Pentru moment, nu există un candidat puternic pentru postul de papă

Nu există niciun candidat puternic care să se remarce în mod deosebit la ora actuală pentru a fi ales papă cu ocazia conclavului ce va debuta cel mai probabil săptămâna viitoare, a apreciat joi un expert italian în problemele Vaticanului, Marco Politi, citat de AFP.

‘În 2005, a existat un candidat puternic, Joseph Ratzinger, care a primit încă din prima rundă de vot din prima între 47 şi 49 de sufragii’ din cele 77 necesare pentru a fi ales pe vremea când se înfruntau două ‘grupări’, cea a ‘progresiştilor’ şi cea a ‘conservatorilor’, a amintit Politi în faţa presei străine la Roma.

‘La ora actuală, nu există alianţe definite, nici candidaţi puternici. Situaţia este foarte emoţionantă şi există multă confuzie’, a adăugat elCel mai important grup de cardinali din conclav, ce reuneşte 115 cardinali electori, este cel al italienilor cu, 28 de prinţi ai Bisericii, ‘dar ei sunt divizaţi, nu luptă toţi în favoarea unui candidat’.

În context, Politi a estimat că Curia romană, guvernul central al Bisericii Catolice, este divizată în ‘patru curente’, dintre care două gravitează în jurul cardinalilor italieni Tarcisio Bertone şi Mauro Piacenza, cel de-al treilea în jurul fostei echipe diplomatice de la Vatican, iar cel de-al patrulea este reprezentat de ‘independenţi’.

‘Curentul reformator dispune de mai mulţi ‘kingmakeri’ /persoane cu o influenţă decisivă, n.r./, precum cardinalul austriac Christoph Schonborn, germanul Walter Kasper sau francezul Andre Vingt-Trois, dar nu există un favorit, un candidat clar’, a apreciat Politi. ‘De o manieră generală, nu există blocuri naţionale unite’, a subliniat expertul.

‘Cardinalii americani, care sosesc şi pleacă împreună şi organizează conferinţe de presă înainte de a se reuni cu ceilalţi cardinali, sunt uniţi în ceea ce priveşte metoda, ca episcopat, pentru a înfrunta opinia publică, dar nu şi asupra unui candidat’, a continuat Marco Politi. Fără a dori să ofere pronosticuri, el a opinat că conclavul ar putea dura trei sau patru zile şi că va fi nevoie de ‘cel puţin’ opt sesiuni de votare, ‘fără a exclude totuşi şi o soluţie mai rapidă’.

Cu privire la retragerea lui Benedict al XVI-lea, el a estimat că acesta a fost ‘cel din urmă act al crizei pontificatului său’ şi că a avut un ‘efect traumatizant pentru cardinali, care nu se aşteptau’, notează AFP.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata