Femeile de afaceri din România – între atitudine şi succes

Business woman sau femeie de afaceri, sintagme care, până mai ieri, reprezentau o necunoscută, s-au transformat tot mai mult într-un deziderat, iar cele peste 1,35 miliarde de euro cuantificate la finele anului 2011 de către primele zece femei de afaceri ‘Made in Romania’ dovedesc succesul.

Antreprenoriatul devine, astfel, un paşaport cu viză pe termen nedeterminat pentru cele mai puternice şi influente femei de afaceri din România.

Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom-OMV, este primul manager din România care a ajuns în topul celor mai puternice femei din lumea business-ului realizat de revista americană Fortune, clasându-se anul trecut pe locul 32. Gheorghe conduce o afacere care a raportat, în 2012, cel mai mare profit net din istoria companiei, respectiv 3,946 miliarde lei, în creştere cu 5% faţă de rezultatul net de 3,759 miliarde lei, raportat la finele lui 2011.

Averile înregistrate de româncele din lumea afacerilor la sfârşitul anului 2011 au depăşit 1,3 miliarde euro, campioane în ierarhia întocmită de publicaţia ‘Capital’ fiind surorile Camelia şi Corina Voiculescu. Ca şi în anul anterior, urmaşele familiei Voiculescu au cuantificat o avere de 600-650 milioane euro de pe urma dezvoltării afacerilor Grivco, Grivco Agri, Grupul Intact, precum şi din importante proprietăţi imobiliare.

Un alt model de influenţă în lumea afacerilor este Veronica Guşă Drăgan, moştenitoarea unei averi de 450 milioane de euro de pe urma soţului său, cunoscutul afacerist Iosif Drăgan. Aceasta se ocupă în continuare de holdingul Veroniki, fosta afacere Butan Gas.

Podiumul clasamentului femeilor de afaceri de succes din România este încheiat de Anca Vlad, deţinătoarea afacerii Fildas, dar şi a cunoscutei reţele de farmacii Catena, cu peste 400 de unităţi deschise la nivel naţional. Potrivit datelor Capital, în 2011, averea Ancăi Vlad însuma 84 milioane de euro, din care şase milioane de euro rezultate numai din afacerile Catena.

Domeniile de activitate în care femeile s-au orientat pentru dezvoltarea unei afaceri sunt din ce în ce mai diverse. Cu o avere de 46 milioane de euro, în 2011, antreprenoarea Luchi Georgescu controlează cel mai mare producător local de vinuri din punct de vedere al volumului, Vincon, unde a investit 40 de milioane de euro în ultimii 12 ani, fără credite bancare. Georgescu mai are afaceri în industria alimentară, construcţii şi turism.

Un nume relativ nou în lumea femeilor de succes este cel al Mihaelei Constantinescu, cu o avere de 25 milioane de euro, consemnată în 2011. Constantinescu are afaceri în sectorul recuperării deşeurilor şi deţine 50% din compania Energrom, specializată în operaţiuni în domeniul colectării deşeurilor. Numai în 2011, compania sa a avut afaceri de 97,5 milioane de euro şi un profit de 2,14 milioane de euro, conform ‘Capital’.

Influenţa feminină câştigă teren şi în zona relaţiilor publice unde Mihaela Nicola, directorul celui mai mare holding independent de comunicare, The Group, deţine o avere de aproape 25 milioane de euro, după cum reiese din datele sfârşitului de an 2011.

Cu o avere estimată la 16 milioane de euro în 2011, Camelia Şucu derulează afaceri în industria mobilei şi în domeniul agriculturii. Şucu a investit patru milioane de euro în Piaţa de Gros, o locaţie de 12 hectare şi hale construite de circa 25.000 mp.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.