Funeraliile lui Hugo Chavez: Şefi de stat latino-americani şi aliaţi controversaţi

Majoritatea şefilor de stat din America Latină sunt aşteptaţi vineri, 8 martie, în Venezuela pentru a asista la funeraliile lui Hugo Chavez, decedat marţi în urma unui cancer. O ceremonie la care vor fi prezenţi şi lideri controversaţi, cum ar fi cel belarus, Aleksandr Lukaşenko, şi iranian, Mahmoud Ahmadinejad, notează AFP.

Ministrul venezuelan de externe, Elias Jaua, a anunţat că, în total, sunt aşteptate 54 de delegaţii, dintre care 22 la nivel de şefi de stat, la ceremoniile prevăzute pentru vineri, însă despre care nu se cunosc detalii. Preşedinţii celor două ţări ostracizaţi de o mare parte a comunităţii internaţionale, dar care au fost susţinuţi de Hugo Chavez, iranianul Ahmadinejad şi belarusul Lukaşenko, îşi vor face o apariţie remarcată în onoarea acestei figuri a stângii radicale care a mai întreţinut relaţii strânse cu Siria lui Bashar Al-Assad şi Libia din era lui Muammar Gaddafi.

Trei lideri latino-americani consideraţi ca foarte apropiaţi de Hugo Chavez sunt prezenţi de miercuri în Venezuela. Este vorba despre Evo Morales (Bolivia), Christina Kirchner (Argentina) şi de José Mujica (Uruguay). De asemenea, alţi preşedinţi ai ţărilor de pe continent, de toate orientările politice, şi-au confirmat prezenţa vineri. Este vorba în special de Enrique Pena Nieto (Mexic), Dilma Rousseff (Brazilia), Juan Manuel Santos (Columbia), Rafael Correa (Ecuador), Sebastian Pinera (Chile), Ollanta Humala (Peru), Daniel Ortega (Nicaragua), Ricardo Martinelli (Panama), Mauricio Funes (Salvador) şi Otto Perez (Guatemala).

Din Caraibe, şi-au anunţat de plasarea preşedintele haitian, Michel Martelly, şi cel dominican, Danilo Medina. Televiziunea venezueleană a anunţat sosirea joi la Caracas a preşedintelui cubanez, Raul Castro. Legăturile politice şi economice au fost foarte strânse în ultimii ani între Caracas şi Havana, unde preşedintele Chavez s-a operat de cancer de patru ori. În schimb, venirea lui Fidel Castro, adevărat părinte spiritual al lui Chavez, pare puţin probabilă din cauza stării sale de sănătate care îl obligă să îşi limiteze activităţile.

Din rândul Uniunii Europene, niciun şef de stat nu şi-a anunţat prezenţa. Franţa va fi reprezentată de ministrul pentru Teritoriile de peste mări, Victorin Lurel. Madridul a anunţat că, în conformitate cu protocolul pentru evenimentele ce se desfăşoară pe continentul latino-american, delegaţia Spaniei va fi condusă de prinţul moştenitor Felipe.

Rusia şi China, puternici aliaţi economici ai Venezuelei din epoca Chavez, vor trimite delegaţii la nivel înalt, mai scrie France Presse.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.