Guvernul de la Chişinău a decis majorarea pensiilor la ultima sa şedinţă

Guvernul de la Chişinău, care s-a reunit joi în ultima sa şedinţă înainte de a-şi anunţa oficial demisia, a decis majorarea pensiilor cu 15 % , de la 1 aprilie. Hotărârea vine în contextul în care, peste câteva luni, în Republica Moldova ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate.

 Pensiile mai mici de 1.300 de lei (aproximativ 107 dolari) vor creşte cu cu 15%, iar restul, cu 7,8%.

De asemenea, guvernul a decis să majoreze cu 200 de milioane de lei (16 milioane de dolari) capitalul social al Băncii de Economii din cauza problemelor cu care se confruntă această instituţie, în care statul este acţionar majoritar.

Vineri, premierul Vlad Filat va prezenta demisia executivului şefului statului, după care executivul va deplini numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului cabinet de miniştri.

După demisia executivului, preşedintele Nicolae Timofti urmează să înceapă consultări cu fracţiunile parlamentare pentru a desemna un candidat la funcţia de premier. Dacă parlamentul nu va vota noul guvern în decurs de 45 de zile de la prima propunere, acesta poate fi dizolvat şi anunţate alegeri parlamentare anticipate.

Miercuri liderul Partidul Liberal Mihai Ghimpu a declarat că dacă preşedintele Timofti îl va propune pe Vlad Filat pentru funcţia de premier, ar putea cere demisia şefului statului.

Parlamentul i-a acordat marţi vot de neîncredere guvernului condus de Vlad Filat, iar coaliţia majoritară – Alianţa pentru Integrare Europeană, marcată de un scandal intern, şi-a încetat existenţa de facto. Deşi toate partidele membre ale acesteia se declară dispuse la dialog, acesta încă nu a început, iar liberalii şi democraţii au declarat că nu vor mai accepta un guvern condus de Filat, în timp ce partidul acestuia susţine că îl va propune doar pe el în această funcţie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.