EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,27 RON
(+0.44%)
GBP
5,38 RON
(+0.49%)
CHF
4,53 RON
(+0.42%)
BGN
2,47 RON
(+0.15%)
BYN
1,76 RON
(+0.22%)
CAD
3,15 RON
(+0.15%)
RSD
0,04 RON
(-0.12%)
AUD
2,97 RON
(+0.12%)
JPY
0,04 RON
(+0.78%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(+0.39%)

Ministrul german de interne susţine că aderarea României la Schengen nu trebuie legată de o „foaie de parcurs”, ci de progrese

Germania va analiza raportul privind România din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) din decembrie pentru a evalua dacă s-a ameliorat situaţia din lupta împotriva corupţiei şi din funcţionarea justiţiei, a declarat joi ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, subliniind că nu susţine existenţa unei ‘foi de parcurs’ pentru adoptarea deciziei privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

‘Am găsit puncte slabe, ca şi înainte, în unele domenii, mai ales în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului de justiţie, şi care nu ne aduc în stiuaţia de a putea spune: ridicăm acum controalele la frontieră’, a spus Hans-Peter Friedrich în cadrul unei conferinţe de presă din marja Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 7 martie, de la Bruxelles.

El a precizat că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen ‘nu are nimic de-a face cu prestigiul unei ţări, ci cu siguranţa cetăţenilor noştri şi aici nu poate apărea niciun compromis’. Ministrul german de interne a spus că înţelege dezamăgirea ţărilor vizate, dar a suisţinut că ‘trebuie să încetăm cu atitudinea asta, că nu am îndeplinit condiţiile, dar o facem oricum /extinderea Schengen n.r./’.

Hans-Peter Friedrich a mai spus că a încercat să evite joi să vorbească despre rapoartele din cadrul MCV dar că ‘sunt probleme în aceste ţări, atât cu lupta împotriva corupţiei, cât şi în ceea ce priveşte proceduri concrete, care nu sunt respectate sau sunt duse la sfârşit cu lipsuri, sau proceduri evitate, pentru că pur şi simplu nimeni nu vrea să se ocupe de ele’.

Oficialul german a precizat că s-au făcut unele progrese şi că, ‘de exemplu, Bulgaria a avut multe reuşite în privinţa luptei împotriva traficului de droguri în ultimul an’.

‘Am văzut toate astea asta, le-am notat, dar trebuie spus că există puncte slabe în justiţie, în domenii precum lupta împotriva corupţiei, a criminalităţii organizate, pe care eu acum nici nu vreau să le dramatizez. Spun doar că nu este încă suficient’, a opinat Hans-Peter Friedrich.

Ministrul a reamintit că ţara sa aşteaptă raportul din cadrul MCV din decembrie, după care va analiza dacă situaţia s-a ameliorat şi dacă, ulterior, trebuie să se treacă la verificări sau să se ia o decizie.

‘Asta nu stabilim azi, ci atunci când vom avea rapoartele. Cei mai mulţi colegi au spus că şi atunci când ne vom ocupa de aceasta chestiune, nu trebuie să ne legăm obligatoriu de o foaie de parcurs, aceste lucruri trebuie decise atunci când pot fi ele decise fără oprelişti şi nu numai pentru că trebuie sau le-a venit vremea’, a conchis Hans-Peter Friedrich.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata