Mona Pivniceru: Fără un sistem referenţial comun cu CE, condiţionalităţile MCV sunt „ţinte în mişcare”

Ministrul român al justiţiei, Mona Pivniceru, a discutat vineri, la Bruxelles, cu comisarul european pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding, despre stabilirea unui sistem de referinţe comun cu Comisia Europeană (CE) care să permită o mai bună monitorizare a modului în care sunt îndeplinite condiţionalităţile din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Mona Pivniceru a afirmat că a discutat cu Viviane Reding despre operaţionalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în sensul ca cele patru condiţionalităţi să fie incluse într-o metodologie care să fie stabilită cu Comisia, pentru a vedea în ce măsură s-au realizat acestea şi care sunt indicatorii concreţi pe care statul român trebuie să-i urmărească.

‘I-am spus doamnei comisar că de la an la an rapoartele adaugă noi elemente de condiţionalitate, iar statul român nu are posibilitatea să anticipeze existenţa acestora şi prin urmare să le realizeze. De exemplu, condiţionalitatea iniţială viza implementarea Codurilor de Procedură Penală şi Civilă. În timp, de la raport la raport s-au adăugat Codul Civil şi Codul Penal. Alt exemplu, condiţionalitatea privitoare la crearea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), era condiţionalitatea numărul trei. Ea a fost imediat creată şi s-ar presupune, într-o bună logică, că aceasta a fost realizată, prin urmare trebuia eliminată. Ori de la raport la raport s-a adăugat monitorizarea competenţelor ANI şi extinderea lor, un istoric de caz’, a declarat ministrul justiţiei la Bruxelles, precizând că urmărirea istoricului de caz face ca această condiţionalitate să fie perpetuă.

De asemenea, a adăugat Mona Pivniceru, în ultimul raport s-a adăugat şi lărgirea competenţei ANI în materia verificărilor ex-ante ale achiziţiilor publice. ‘Asta înseamnă că am uitat de unde am plecat, de la condiţionalitatea iniţială, care circumscria doar obligaţia creării acestei instituţii, şi am ajuns la o evoluţie a urmăriri dezvoltării ei în timp. Prin urmare, acest mecanism, neavând o metodologie practică de aplicare, neavând indicatori, neavând un referenţial comun al statului român cu Comisia, nu putem anticipa, nu putem urmări niciodată maniera în care se realizează condiţionalităţile, pentru că ele sunt ţinte în mişcare’, a apreciat ministrul.

Ea a menţionat că Viviane Reding va informa Comisia Europeană despre solicitările în acest sens ale statului român şi că, luna viitoare, împreună cu executivul comunitar se va stabili ‘care sunt condiţionalităţile la care mai trebuie să ne mai circumscriem, în condiţiile în care apreciem că unele dintre ele sau mare parte sunt realizate, să vedem măsura în care adaosurile din raporturi se pot plia pe condiţionalităţile iniţiale sau le considerăm că nu există şi să vedem de acum înainte – cu această metodologie cu un referenţial comun – care mai sunt paşii de urmat’.

Mona Pivniceru a mai relatat că Viviane Reding i-a prezentat ‘tabloul valorilor europene democratice pe care ar trebui să le urmărească modificările de substanţă ale legislaţiei primare a României, în special Constituţia’.

Întrebată dacă raportul din decembrie din cadrul MCV ar putea fi ultimul, Mona Pivniceru a spus că monitorizarea CE nu se poate încheia, din cauza faptului că nu s-a îndeplinit una dintre condiţionalităţile iniţiale.

‘În decembrie nu are cum să fie ultimul MCV, din simplu motiv că una din condiţionalităţile iniţiale, implementarea Codului de Produră Penală şi verificarea modalităţii în care se implementează Codul de Procedură Civilă nu se pot încheia în decembrie, din simplul motiv că nici măcar nu s-a adoptat legea de punere în aplicare a acestui cod. Una este adoptarea şi alta este verificarea implementării, ceea ce înseamnă că trebuie să se scurgă un interval de timp pentru a vedea cum operează codul, dacă dispoziţiile sunt fezabile şi intervalul de timp în care pot fi aduse remediile corespunzătoare’, a precizat Pivniceru.

Ea a adăugat că pentru verificarea modalităţii de implementare a Codului de Procedură Civilă s-a înfiinţat deja o comisie şi s-a deschis un site la nivelul Ministerului de Justiţie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.