Românce de excepţie – documentar (II)

Elena Caragiani-Stoenescu, Smaranda Brăescu, Irina Constanziu – Vlassopol, Smaranda Gheorghiu sunt doar câteva nume din lista femeilor românce care de-a lungul timpului şi-au adus o contribuţie însemnată la progresul ştiinţei şi tehnicii, realizând performanţe notabile în profesii rezervate, până nu demult, bărbaţilor.

Elena Caragiani-Stoenescu (13 mai 1887-29 mart. 1929) a fost prima femeie din România, care a obţinut brevetul de aviator. Împătimită de pilotaj, a efectuat primul zbor în 1912, alături de instructorul Mircea Zorileanu.

I-au fost respinse cererile de obţinere a brevetului de pilot de miniştrii Învăţământului şi Apărării, Spiru Haret şi generalul Crăiniceanu, drept pentru care s-a înscris în Franţa, la Şcoala Civilă de Aviaţie din Mourmelon le Grand. A obţinut la 27 de ani brevetul internaţional de pilot, eliberat la 22 ianuarie 1914.

 

Smaranda Brăescu (21 mai 1897 – 2 febr. 1948) a fost prima femeie paraşutist cu brevet din România. În primăvara anului 1928, l-a cunoscut pe inginerul Heinecke, inventatorul unei paraşute performante. Acesta a invitat-o în Germania şi astfel, la 5 iulie 1928, a executat primul salt, de la 600 m înălţime.

România devenea cea de-a patra ţară din Europa, după Franţa, Cehoslovacia şi Elveţia, care avea o paraşutistă brevetată. La 2 octombrie 1931, la un an după ce s-a accidentat grav, a reuşit să stabilească un nou record mondial de coborâre cu paraşuta, realizând, la noi în ţară, lângă Slobozia, un salt de la înălţimea de 6.000 m (în 21 min. şi 25 sec.). Pentru acest prim record naţional absolut (bărbaţi şi femei) a fost decorată cu Ordinul ‘Virtutea Aeronautică clasa Crucea de Aur’.

 

Irina Constanziu – Vlassopol (1900 – 1979) a fost prima femeie ofiţer din Marina Comercială Română. La 18 februarie 1930, Căpitănia portului Brăila i-a eliberat Livretul de marinar cu nr. 270. A deţinut postul de ofiţer maritim III. La 15 august 1937, de Ziua Marinei Române, a fost decorată ‘pentru dragostea cu care a îmbrăţişat marea, secondând tot timpul pe comandantul vaporului românesc ‘Ing. Vlassopol’, cu ‘Medalia maritimă’, clasa III, de către Regele Carol II.

Teodora Angela Lefterescu (3 aug. 1926 – 29 apr. 2007) a fost prima femeie căpitan de cursă lungă din România. În 1967 a obţinut brevetul de ‘Căpitan de Remorcher maritim’. A condus remorcherele ‘Filimon Sârbu’ şi ‘Octombrie Roşu’ şi a secondat comandanţii de pe navele ‘Trotuş’, ‘Jiul’, ‘Polar I’ sau ‘Dorna’. Până la retragere a fost comandantul navei ‘Ceahlăul’, specializată în pescuitul oceanic.

 

Smaranda Gheorghiu (5 octombrie 1857 – 26 ianuarie 1944) a fost prima femeie care a călătorit spre Polul Nord. A fost o scriitoare, publicistă, militantă activă în mişcarea feministă a epocii, membră a mai multor societăţi culturale, considerată educatoare a poporului. Din versurile sale pentru copii, unele au intrat în tradiţia orală, precum ‘Vine vine primăvara / Se aşterne-n toată ţara / Floricele pe câmpii / Hai să le-adunăm copii’…).

Cea mai interesantă şi temerară călătorie a întreprins-o în 1904, spre Polul Nord, pe un itinerar ce a cuprins Transilvania, Budapesta, Viena, Praga, Dresda, Berlin, Rostock, Copenhaga, Upsala, Capul Nord în Insula Mageroy.

 

Maria Uca Marinescu (15 mai 1940) este prima româncă explorator ce a ajuns în Antarctica. A plecat în lumea largă după 1989, când a cucerit China, Tibet, India, Canada, Patagonia. Au urmat Antarctica, Africa, tăiată de la sud la nord (1999), Canada traversată de la est la vest ş.a.

În aprilie 2001, atinge ambii poli, pe schiuri. În 2010, a făcut înconjurul lumii în şase luni.A fost preşedinte al Comisiei de Sport şi Mediu din cadrul Comitetului Olimpic Român. Ca o recunoaştere a meritelor excepţionale, la data de 15 iulie 2002, preşedintele României i-a acordat Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ în grad de Ofiţer.

 

Elena Ghika (Dora d’Istria) (22 ian. 1828 – 17 nov. 1888) a prima femeie care a urcat pe Mont Blanc (1 iun. 1860). A fost fiica marelui ban Mihai Ghica şi nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.