Senatorul Ion Popa (PNL) spune că regionalizarea va conduce la descentralizare

Regionalizarea va conduce la descentralizare, la un transfer real de putere de decizie de la centru către noile unităţi administrativ-teritoriale, consideră preşedintele PNL Argeş, senatorul Ion Popa.

‘Regionalizarea înseamnă reducerea dezechilibrelor economice regionale şi o dezvoltare armonioasă a întregii ţări. Pe de altă parte, regionalismul, adică activitatea descentralizatoare ce se va crea, implică o putere de decizie a regiunii în ceea ce priveşte activităţile de interes regional, ca modalitate de afirmare a identităţii sale’, se arată într-un comunicat transmis joi de senatorul liberal.

În opinia sa, introducerea unui nou nivel de guvernare, fără desfiinţarea judeţelor, nu va duce automat la creşterea birocraţiei şi a costurilor administrative.

‘Acest lucru nu va conduce la suplimentarea numărului funcţionarilor din administraţii şi nici la creşterea cheltuielile publice, pentru că va exista un transfer de decizie şi resursă umană de la nivelul naţional către cel regional, mai exact din ministere către autorităţile regionale. Este inutil şi contraproductiv pentru comunităţile regionale să depindă de ceea ce se întâmplă la un singur nivel, cel naţional’, afirmă Ion Popa.

El propune ca administraţia regională să devină ‘o autoritate de sine stătătoare’, ceea ce va permite o accesare mai rapidă a fondurilor europene.

‘Este foarte important, însă, ca regiunile să fie înfiinţate până la sfârşitul acestui an, aşa încât în exerciţiul financiar următor al UE, 2014-2020, acestea să fie incluse în programele operaţionale’, se mai arată în comunicat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.