Un elicopter Puma Socat aparţinând Forţelor Aeriene Române s-a prăbuşit la Bacău; Două persoane au decedat şi alte trei au fost rănite

Un elicopter militar tip IAR-330 Puma Socat aparţinând Flotilei 95 Aeriene s-a prăbuşit joi în jurul orei 16.00 în apropierea localităţii Bereşti-Bistriţa, în timpul executării unui zbor în formaţie. Doi militari şi-au pierdut viaţa, iar alţi trei au fost răniţi în accidentul aviatic produs joi în apropierea localităţii Bereşti-Bistriţa din judeţul Bacău, a informat MApN.

Din ordinul şefului Statului Major General, conform procedurii, au fost reţinute la sol toate aeronavele de acest tip, până la elucidarea cauzelor producerii evenimentului. De asemenea, au fost luate imediat măsuri pentru securizarea zonei de impact, precizează MApN.

Ministrul apărării naţionale îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment şi este alături de familiile militarilor implicaţi în eveniment.

O comisie  a Statului Major al Forţelor Aeriene cercetează cauzele producerii accidentului aviatic.

Două persoane au decedat şi alte trei au fost rănite în accidentul de elicopter care a avut loc joi în judeţul Bacău, a declarat la RTV purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, locotenent Andrei Grecu. Potrivit acestuia, la bordul elicopterului se aflau cinci persoane.

Cei trei răniţi au fost preluaţi de un elicopter care a venit la locul producerii accidentului şi au fost transportaţi la Spitalul judeţean din Bacău.

Reprezentantul ISU a precizat că elicopterul este încă în flăcări şi pompierii intervin pentru lichidarea incendiului.

Ministrul apărării naţionale şi şeful Statului Major General, împreună cu specialişti din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene s-au deplasat spre locul producerii evenimentului.

„Anunţul a fost făcut de un participant la trafic pe DN 2”, a declarat pentru AGERPRES locotenent Andrei Grecu, purtător de cuvânt al ISU Bacău.

Elicopterul IAR-330 Puma SOCAT implicat în accidentul de joi din Bacău, soldat cu doi morţi şi trei răniţi, este un elicopter de atac ce poate fi modificat pentru a executa şi misiuni de tip MEDEVAC.

Aparatul de zbor are lungimea de 15 metri, înălţimea de 4,6 metri, anvergura de 3,38 metri şi diametrul rotorului principal este de 16,2 metri. Elicopterul are două motoare turbopropulsoare TURMO IV B cu o putere de 1400 CP fiecare.

Greutatea maximă la decolare este de 7.400 kg.

Elicopterul este dotat din punct de vedere al armamentului cu: un tun THL-20, calibru 20 mm, în turelă, sub fuselaj; două mitraliere laterale cal. 7,62 mm; acroşaje exterioare, ce pot include rachete antitanc X-5, rachete aer-aer sau blocuri de proiectile reactive UB-16-57, transportate pe 4 puncte de acroşare.

Sarcina utilă este de 1.000 kg. Echipajul pentru acest aparat de zbor este format din 3 membri.

Elicopterul atinge o viteză maximă de 263 km/h, un plafonul static de 4.800 metri, iar distanţa maximă de zbor este de 550 km.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.