EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Acord-cadru între CNA, MEN şi IŞMB pentru promovarea drepturilor minorilor în audiovizual

0

– Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi Inspectorul Şcolar general al Municipiului Bucureşti, Constantin Trăistaru, au semnat vineri, 08 martie 2013, un acord-cadru menit să contribuie la coordonarea acţiunilor privind drepturile minorilor în audiovizual.

„Cunoaşterea drepturilor copilului de către toţi membrii societăţii româneşti, în special de către copii, poate contribui la atenuarea violenţei din şcoli. Dreptul minorului la respectarea vieţii private şi la propria imagine prevalează în faţa necesităţii de informare a publicului telespectator, cu atât mai mult în cazul minorului aflat în situaţii dificile”, se arată în acordul încheiat la dezbaterea „Nu vă uitaţi copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău”, organizată de CNA la Palatul Parlamentului.

Documentul prevede că participarea minorului la un program audiovizual trebuie să ţină seama de sensibilitatea şi vulnerabilitatea specifice vârstei şi de personalitatea minorului.

„Prezenţa violenţei în programele audiovizuale trebuie să fie justificată editorial, iar publicul trebuie avertizat înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ”, se menţionează în parteneriatul la care au subscris, printre alţii, reprezentanţi ai cabliştilor şi ai posturilor de radio şi televiziune, Direcţiei pentru Protecţia copilului din Ministerul Muncii şi Direcţiei de Ordine Publică a Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Semnatarii acordului au convenit ca CNA să asigure, în perioada 1-5 aprilie 2013, prezenţa experţilor săi în şcolile din Bucureşti, în cadrul programului „Şcoala Altfel” pentru a prezenta elevilor drepturile şi libertăţile copiilor în audiovizual şi să lanseze un telverde, cu numărul 0800888555, la care copiii să poată a semnala Consiliului programe audiovizuale şi aspecte din aceste programe tv pe care le urmăresc şi nu le agreează.

„Consiliul Naţional al Audiovizualului va asigura, lunar, pe parcursul anului 2013, prezenţa experţilor săi în Centrele de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare, în scopul cunoaşterii drepturilor şi libertăţilor copiilor în audiovizual”, se mai prevede în document.

De asemenea, acordul prevede că Ministerul Educaţiei şi Inspectoratele Şcolare ale Municipiului Bucureşti vor desemna persoane de contact şi vor depune toate diligenţele pentru a facilita susţinerea acţiunilor întreprinse de CNA pentru informarea elevilor privind drepturile şi libertăţilor copiilor în audiovizual.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.