Muncitorii concediaţi de la Mechel Câmpia Turzii nu sunt de acord ca Laminorul 3 să fie vândut la fier vechi

– Muncitorii concediaţi colectiv de la Combinatul Mechel din Câmpia Turzii nu sunt de acord cu decizia noilor patroni ruşi ai întreprinderii ca Laminorul 3 – „care este inima combinatului” – să fie tăiat în bucăţi, iar acestea valorificate, ca fier vechi, la Remat, pentru a se obţine astfel banii necesari pentru plăţile compensatorii.

Vineri, în cea de-a opta zi de proteste la poarta Combinatului, muncitorilor disponibilizaţi li s-a adus la cunoştinţă de către patronatul rus că nu se va ţine cont de părerea lor, iar Laminorul 3 va fi desfiinţat în totalitate. Fără Laminorul 3, producţia nu va putea fi reluată la Mechel Câmpia Turzii. Patronii ruşi anunţaseră iniţial că intenţia lor este să relanseze activitatea în unitate. Din punctul lor de vedere, foştii angajaţi ar trebui să se implice în operaţiile de tăiere a componentelor Laminorului, pentru că din banii rezultaţi din vânzarea fierului li se vor achita, eşalonat, până în luna mai, salariile compensatorii. Ruşii au estimat că ar fi vorba de 4.000 de tone de fier rezultat din dezmembrarea Laminorului 3.

În aceste condiţii, liderul salariaţilor disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii, inginerul Ioan Pascu, a anunţat că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru că trebuie să se clarifice neîntârziat unde sunt banii combinatului şi dacă este real sau nu că noul acţionar al Mechel nu are din ce să achite salariile compensatorii la care au dreptul muncitorii disponibilizaţi.

„Să se verifice unde sunt banii din vânzarea unui depozit din Gara Căţelu, din Bucureşti, care era activ al Mechel Câmpia Turzii, unde sunt banii din vânzarea unor deşeuri feroase, unde sunt banii de pe marfa vândută anul trecut prin Mechel Service şi unde sunt banii din împrumutul de 45 de milioane de euro luat în luna decembrie”, afirmă inginerul Ioan Pascu.

El a anunţat ca va solicita ministrului Economiei, Varujan Vosganian, o verificare a rambursărilor de TVA cerute de Mechel Câmpia Turzii. Pascu este de părere că nu se pot aproba rambursări înainte de a exista certitudinea că banii vor fi utilizaţi prioritar pentru plata salariilor compensatorii.

După gestul disperat al strungarului Ioan Bozdog, care s-a sinucis, marţi, pe fondul tensiunii că nu îşi mai poate întreţine familia şi achita ratele de la bancă, în condiţiile în care fusese disponibilizat pe 10 februarie a.c., unul dintre colegii săi, Florian, a declarat că nu are bani din ce să trăiască şi „nu mai are nici pentru ce să trăiască”, iar dacă pe 15 martie nu se plătesc salariile compensatorii îşi va da foc în faţa Combinatului Mechel.

„Uite, domnule, ce am ajuns, ca ultimii oameni, după 35 de ani de muncă grea în fabrică!” a afirmat, deznădăjduit, muncitorul. Alături de el, un alt salariat devotat întreprinderii a declarat că este decis să protesteze prin greva foamei „faţă de modul inuman în care au fost şi sunt trataţi muncitorii supracalificaţi de la Mechel”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.