EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Noul şef al CIA a depus jurământul pe un exemplar din 1787 al Constituţiei

0

– Noul director al CIA, John Brennan, a depus jurământul vineri, 08 martie 2013, la Casa Albă cu mâna pe un exemplar al Constituţiei americane ce datează din 1787 şi este semnat de părintele fondator George Washington, a anunţat preşedinţia Statelor Unite, potrivit AFP.

„Vicepreşedintele /Joe/ Biden a asistat astăzi /vineri, 08 martie 2013/ la depunerea jurământului de către noul director al CIA, John Brennan”, a doua zi după votul de confirmare din partea Senatului pentru acest membru de bază al echipei de securitate naţională a preşedintelui Barack Obama, a anunţat adjunctul purtătorului de cuvânt al şefului statului, Josh Earnest.

Brennan, fost consilier al lui Obama pe probleme de luptă împotriva terorismului, „a depus jurământul cu mâna pe un exemplar original al Constituţiei, adnotat de George Washington în persoană şi datat din 1787”, a subliniat Earnest în cursul briefingului de presă zilnic de la Casa Albă.

El a explicat că Brennan a „solicitat Arhivelor Naţionale un document care să simbolizeze faptul că Statele Unite sunt un stat de drept”. Noul şef al spionajului american „a dorit să insiste asupra angajamentului său în favoarea statului de drept”, a continuat sursa citată.

Această alegere este cu atât mai frapantă, cu cât confirmarea în Senat a lui Brennan, la două luni după numirea sa de către preşedintele Obama, a fost întârziată din cauza obstrucţiei din partea unui congresman republican care a cerut lămuriri cu privire la folosirea dronelor pe teritoriul american.

La Casa Albă, Brennan a condus lupta antiteroristă şi a pus la punct programul dronelor, demarat în perioada administraţiei George W. Bush, dar care a luat o amploare fără precedent sub Obama, chiar prin redactarea unei „liste cu persoanele de eliminat” aparţinând organizaţiei Al-Qaida în Pakistan, Somalia sau Yemen.

Procesul confirmării sale a permis ca dezbaterile asupra dronelor să revină ca subiect fierbinte al actualităţii. Senatorii au criticat deschis administraţia de la Washington pentru lipsa de transparenţă a programului, motivată de echipa preşedintelui Obama într-un document al Departamentului Justiţiei ce este în continuare clasificat.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.