Varujan Vosganian a discutat la Bruxelles cu ministrul federal belgian despre problemele siderurgiei din ambele ţări

– Ministrul român al economiei, Varujan Vosganian, a discutat vineri, 08 martie 2013, la Bruxelles, cu vicepremierul belgian Johan Vande Lanotte, care deţine şi funcţia de ministru federal al economiei, despre problemele cu care se confruntă industria siderurgică din cele două ţări, în contextul în care România este angrenată într-o acţiune comună la nivelul Comisiei Europene de elaborare a unui program privind industria oţelului.

„România este angrenată în cadrul Comisiei Europene (CE) în Consiliul pentru industrie, într-o acţiune comună cu Franţa, Belgia şi Luxemburg pentru a elabora până la jumătatea anului un program privind industria oţelului şi pentru susţinerea strategiei de reindustrializare. În opinia mea, unul dintre principalele obiective ale CE după alegerile europene de anul viitor trebuie să fie elaborarea acestei strategii, care să aibă ca punct central creşterea competitivitatea industriei europene, stoparea delocalizărilor şi îmbinarea îmbunătăţirii reglementărilor cu capacitatea de a concura pe pieţele terţe. Probabil cel mai semnificativ exemplu în acest sens este cel al industriei siderurgice”, a declarat Varujan Vosganian la Bruxelles.

El a precizat că a discutat despre aceste probleme cu Johan Vande Lanotte, ministrul federal al economiei din Belgia, şi că va purta discuţii similare, peste două săptămâni, cu responsabilii industriei din Franţa.

„Domnul Lanotte mi-a vorbit despre situaţia care există în Valonia, despre delocalizările care au loc în industria de automobile şi în industria oţelului, despre faptul că Belgia riscă să piardă întreaga industrie siderurgică şi am discutat despre ce avem de făcut împreună cele două ţări în această privinţă (…) Trebuie să vă mărturisesc că în România ne confruntăm cu aceeaşi situaţie şi e nevoie de legiferare pe plan european”, a apreciat ministrul economiei.

Potrivit acestuia, România are o mare problemă cu fierul vechi, existând o „adevărată hemoragie” din România. „Zilele trecute, reprezentanţii Ministerului Economiei au avut o discuţie cu acţionariatul REMAT, cei care furnizează fierul vechi, în încercarea de a-i convinge să aprovizioneze unităţile fostei Mechel pentru a relua producţia. Vă mărturisesc că aceste baze de aprovizionare preferă să vândă în Turcia, unde beneficiarii plătesc cu bani gheaţă, în loc să rişte să furnizeze cu plata la termen fierul vechi, care este o materie primă importantă pentru industria oţelului, către combinatele de la Târgovişte sau de la Buzău. Cum toate aceste companii de care vă vorbeam, furnizoare de fier vechi, sunt private şi nu doar cu capital românesc, nu avem un instrument de a le constrânge să facă altceva decât ce interesul economic direct le-o cere”, a spus Vosganian.

El a adăugat că, săptămâna viitoare, reprezentanţii ministerului vor încerca să aibă noi discuţii cu aceştia, intermediind între piaţa de fier vechi şi producătorii de oţel, dar a apreciat că o reglementare europeană care să aibă în vedere anumite condiţii privind exportul de fier vechi pe pieţele terţe ar fi binevenită.

„Tot aşa, în ceea ce priveşte importurile de produse semifinite, nu este corect ca, în timp ce în UE există constrângeri cu privire la cheltuielile de mediu, cu privire la standardele tehnologice, noi să concurăm, la noi acasă, cu produse ale unor ţări terţe care nu au astfel de constrângeri. Şi trebuie să găsim o modalitate pentru a da un spor de competitivitate ţărilor producătoare din UE, iar acesta a fost principalul obiectiv al discuţiei mele cu domnul ministru federal”, a subliniat ministrul economiei.

Vosganian a estimat că problemele industriei siderurgice din România şi Belgia sunt aproximativ aceleaşi, una dintre cele mai importante fiind legată de influenţa certificatelor verzi asupra preţului energiei electrice.

„În România, unităţile producătoare, ArcelorMittal, Alro Slatina, ne spun că preţul energiei electrice creşte cu până la 15% din cauza influenţelor aduse de certificatele verzi. Ceea ce înseamnă că la nivel guvernamental trebuie să facem o revizuire fie a numărului, fie a valorii certificatelor verzi”, a apreciat ministrul.

„Deci la noi, în România, avem problema fierului vechi, avem problema costului energiei electrice, avem problema evaziunii fiscale a oţelului beton care intră prin Bulgaria cu firme care închid imediat şi nu mai plătesc TVA şi mai avem problema contextului general în care e nevoie de o piaţă a construcţiilor în dezvoltare care să poată absorbi produsele finite”, a conchis Varujan Vosganian.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.