Vasile Blaga susţine investiţiile în exploatarea minieră de la Roşia Montană

– Preşedintele Partidului Democrat Liberal (PDL), Vasile Blaga, a declarat vineri, 08 martie 2013, la Deva, că susţine proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană, menţionând că este vorba de investiţii pe care şi le doresc oamenii din zonă şi că nu există pericole pentru mediu.

„Am susţinut în permanenţă, eu personal, dar şi PDL, proiectul de la Roşia Montană. Până la urmă, toate rezervele care existau faţă de modul în care vor fi exploatate (acele resurse, n.r.), faţă de potenţialele pericole pentru mediu, s-au dovedit complet neadevărate. Cum să nu susţii investiţii în ţară, investiţii pe care le doresc oamenii de acolo. A fost referendum şi 80-90% dintre cei de acolo şi le doresc. Cum pot eu să vin, aşa, din înaltele sfere, şi să spun că nu sunt de acord cu ce vor oamenii? Până la urmă oamenii decid pentru viitorul lor”, a spus liderul PDL.

Potrivit acestuia, situaţia economică s-a schimbat în domeniul exploatării minereurilor neferoase, astfel că unele investiţii au devenit rentabile, comparativ cu situaţia din anii 90.

„Ceea ce n-a fost rentabil la mijlocul anilor 90, în special în zona neferoaselor, acum multe dintre aceste exploatări au devenit rentabile. La momentul anilor respectivi discutam de un preţ în jur de 1.000 de dolari tona de cupru, astăzi tona de cupru este 15.000-16.000 de dolari. Deci, ele au devenit rentabile”, a arătat Blaga.

El a apreciat că guvernul nu deţine resursele financiare suficiente pentru a exploata minereurile de neferoase, menţionând că soluţia este crearea unor parteneriate de tip public-privat din care statul să beneficieze de redevenţe stabilite la un nivel just.

„Chiar dacă am fi noi la putere, nu am avea resursele necesare şi de aceea ele trebuie puse într-un parteneriat public-privat, dar cu o justă stabilire a redevenţelor, a ceea ce trebuie să primească statul (…) pentru a nu le da de gratis. Pentru că eu nu văd Guvernul român actual sau în următorii cinci-şase ani să aibă resursele pentru a le investi în aceste zone”, a conchis liderul PDL.

Vasile Blaga şi-a prezentat vineri, la Deva, moţiunea cu care candidează pentru funcţia de preşedinte al PDL. Împreună cu Vasile Blaga s-au aflat mai mulţi politicieni cunoscuţi din cadrul PDL, cum sunt primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, deputaţii Raluca Turcan, Andreea Paul, Cezar Preda, secretarul general Gheorghe Flutur, europarlamentarul Traian Ungureanu.

Organizaţia judeţeană a PDL Hunedoara va fi reprezentată la Convenţia PDL din 23 martie de 113 delegaţi.

Citește și
1 Comentariu
  1. Tomica spune

    adica sustii jefuirea bagatiei nationale?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.