EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Antonescu: Este necesară o recredibilizare a sistemului constituţional; sunt multe ambiguităţi care au permis interpretări abuzive

1

Preşedintele Senatului, liberalul Crin Antonescu, consideră că este necesară o recredibilizare a sistemului constituţional, arătând că, în prezent, Legea fundamentală conţine multe ambiguităţi care au permis interpretări abuzive.

„Cred că este nevoie de o recredibilizare a sistemului constituţional şi a Constituţiei, nu pentru că această Constituţie a fost prost alcătuită, ci pentru că, profitând de ambiguităţile pe care ea le cuprinde, politicieni, demnitari, preşedinţi au răstălmăcit-o, au interpretat-o abuziv, însoţiţi, ca întotdeauna din păcate, şi de instituţii sau de persoane care ar trebui să se afle în afara jocului politic, încât astăzi, după tot ceea ce a însemnat experienţa ultimilor şapte – opt ani, cel puţin este nevoie de o recredibilizare, o clarificare şi reaşezare în forţă a Legii fundamentale a României. Aceste ambiguităţi sau aceste locuri prin care s-a putut strecura interpretarea abuzivă erau acoperite în spiritul Constituţiei, consider şi acum că o citire, o înţelegere şi o aplecare în bună credinţă a spiritului Constituţiei ar fi putut evita crize şi confruntări care ne-au făcut rău, dar că totuşi asta s-a întâmplat. Datoria noastră a celor care revizuim această Constituţiei este să o revizuim ca aşa ceva să nu mai fie posibil, este să o revizuim în aşa fel încât regulile jocului politic, social, fundamentale ale acestui contract major care este o Constituţie, să nu mai fie într-o aşa măsură interpretabile şi în orice caz să nu mai pună în pericol aşa cum s-a întâmplat însăşi separaţia puterilor în stat, regimul de funcţionare normală a instituţiilor democratice”, a spus Antonescu, la sesiunea de comunicări ştiinţifice cu tema „Raporturile între puterile statului în sistemul constituţional românesc – o evaluare în perspectiva revizuirii Constituţiei”, organizată de Universitatea „Dimitrie Cantemir”.

El a menţionat că în baza acestor neclarităţi s-a ajuns la situaţii critice.

„În contextul acestor neclarităţi, în România s-a ajuns la momente critice: două suspendări ale unui preşedinte – unul şi acelaşi, dar nu are importanţă -, lucruri poate şi mai grave, şi anume o decredibilizare din interiorul sistemului politic a instituţiei şi nu a unor oameni, a instituţiei fundamentale a democraţiei, care este Parlamentul, la confruntări absolut nefericite pentru această ţară de genul celei privind dreptul de a reprezenta România la Consiliul European”, a explicat el.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. Tomica spune

    Corect, are perfecta dreptate d-l Antonescu privind necesitatea credibilizarii Constitutiei, dar nu este suficiet. Trebuie credibilizate si institutiile care trebuiau sa vegheze asupra dreptei aplicari si si-au batut loc de ea. Dar ca sa se atinga acest tel este nevoie ca textul sa fie elaborat intr-o perspectiva mai larga, de 50-100 de ani si nu in perspectiva imediata, a interesului de moment. Sa masuram nu de trei ori, de trezeci si trei de ori si numai apoi sa taiem.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.