Bogdan Diaconu: Direcţionarea a 2% din impozitul pe veniturile din salarii să fie stabilită o dată la cinci ani

Deputatul social-democrat Bogdan Diaconu a iniţiat un proiect de lege prin care propune ca direcţionarea sumei de 2% din impozitul pe veniturile din salarii să fie stabilită o dată la cinci ani, pentru a ajuta entităţile non-profit.

„Propun ca direcţionarea sumei de 2 % din impozitul pe veniturile din salarii să fie efectuată o singură dată şi să îşi facă efectul apoi pentru o perioadă de cinci ani consecutivi de la data optării, în cazul în care contribuabilul nu intervine în această perioadă pentru modificarea destinaţiei sumei respective”, se arată într-un comunicat remis luni .

Deputatul precizează că proiectul de lege pe care l-a depus luni propune modificarea art. 57 din Legea nr.157/2003, privind Codul Fiscal, republicată, prin adăugarea unui alineat, (4š) prin care dispunerea asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), conform alin. (4) din lege, se face pentru o perioadă de cinci ani consecutivi de la data optării, în cazul în care contribuabilul nu intervine în această perioadă pentru modificarea destinaţiei sumei respective.

El consideră că motivul pentru care este necesară această completare îl reprezintă tocmai utilitatea acestei prevederi legale stipulate la alineatul (4) al art. 57 din legea amintită care a ajutat în ultimii ani multe entităţi non-profit să desfăşoare o activitate civică şi socială susţinută şi cu efecte benefice pentru societatea românească, beneficiind de sprijinul financiar rezultat în urma direcţionării unei părţi din impozitul pe venit.

„Pentru a obţine această direcţionare în fiecare an, ONG-urile şi celelalte entităţi beneficiare ale articolului 57 alin. (4), trebuie să desfăşoare o campanie de convingere care este costisitoare atât sub aspect financiar, cât şi sub aspectul resurselor umane implicate. O parte din banii direcţionaţi din impozitul pe venit sunt risipiţi astfel în efortul entităţilor non-profit de a convinge contribuabilii să dispună direcţionarea sumei respective, ceea ce reprezintă un non-sens pentru că scopul acestor sume, nu foarte mari de altfel, nu trebuie să fie angrenarea unei cheltuieli în plus pentru a-i convinge pe contribuabili în fiecare an să direcţioneze suma către entităţile non-profit, ci să fie investite direct în activităţi utile, conform cu obiectul de activitate al entităţilor non-profit, pentru a aduce beneficii societăţii”, se mai arată în document.

De asemenea, adăugarea unui alineat prin care dispunerea sumei prevăzute legal către entităţile non-profit să se facă pentru cinci ani consecutiv de la data optării, fără a mai preciza din nou destinaţia sumei, în fiecare an, ar aduce o degrevare de cheltuieli şi efort inutil al entităţilor non-profit şi le-ar permite să-şi concentreze eforturile pe desfăşurarea efectivă a activităţilor lor, susţine deputatul PSD.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.