Bulgaria nu trebuie să se grăbească să adere la Schengen

Aderarea la spaţiul Schengen nu este cea mai mare prioritate pentru Bulgaria şi poate ca ar fi mai bine să nu ne grăbim în următorul an sau doi, a declarat sâmbătă comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţie la situaţii de criză, Kristalina Gheorghieva.

Vorbind pentru postul de radio sofiot Darik, Gheorghieva a spus că, deocamdată, ţările membre nu sunt gata din punct de vedere politic să ia o decizie pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Gheorghieva a declarat că are două preocupări majore în ceea ce priveşte Bulgaria. Prima este dacă sunt formulate suficient de bine priorităţile pentru reducerea şomajului şi dacă măsurile care vor fi luate vor fi suficient de sensibile în ceea ce priveşte nevoile grupurilor sociale vulnerabile. A două preocupare este dacă concentrându-ne asupra politicii sociale, vom reuşi să păstrăm disciplina financiară.

În opinia comisarului european, o prioritate în domeniul social ar fi creşterea veniturilor pensionarilor şi familiilor cu copii mici, cea ce ar putea fi realizat printr-un împrumut extern sau prin redistribuirea cheltuielilor bugetare. Gheorghieva a subliniat totuşi că, dacă va fi luat un împrumut, ar fi mai bine ca acesta să fie folosit pentru stimularea creşterii economice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.