Ce ascunde eticheta: „Tymbark Nectar piersici” induce în eroare consumatorii

9

Iată doar câteva motive pentru care sucurile comerciale (încă) se vând la o rată destul de ridicată:

  •  marketing-ul care le promoveaza ca pe “bauturi provenite din Natura”, folosind cuvinte cheie precum “nectar”, “bogat in vitamine”, “cu pulpa”
  • credinta generala falsa ca un suc de fructe nu poate contine altceva decat “fructe”, si deci nu poate fi “nociv”, dimpotriva, poate eventual “compensa” lipsa legumelor crude din dieta
  • cantitatea mare de zahar (mai ales cea provenita din adaosurile artificiale) care creaza dependenta

 Care este însă realitatea?

  •  cantitate enorma de zahar, atat din fructoza fructelor, cat si din adaosuri artificiale se metabolizeaza rapid in ficat si se transforma in exces de grasimi, care duc la obezitate, diabet si boli cardiovasculare, cat si la acumularea de toxine in corp.
  • sucul din comert contine o concentratie uriasa de fructoza, in lipsa celorlalti nutrienti benefici din pulpa fructelor.

Printr-o analiza mai amanuntita a sucului Tymbark Nectar piersici, aflam insa si alte detalii neplacute care sunt de multe ori nestiute sau prea ascunse consumatorului. Fenomen cu atat mai grav cu cat pe partea din fata a ambalajului, Tymbark foloseste o eticheta vizibila sub forma  “Stiu ce beau – Fara conservanti”, lasand impresia ca produsul este sanatos si reprezinta o “alegere inteleapta”!   

Dar sa vedem ce menţioneaza eticheta, pe partea din spate a ambalajului:

“Nectar de piersici cu pulpa obtinut partial din suc concentrat, imbogatit cu vitamina C. Produs pateurizat. Continut de fruct: minim 50%. Bogat in vitamina C.

Ingrediente:

– piure de piersici si suc de piersici obtinut din suc concentrat (50%)

– apa

– zahar (D) si/sau sirop de glucoza-fructoza (G)*

– corector de aciditate: acid citric

– vitamina C

– aroma.

 *D, G – in functie de ingredientul utilizat : vezi inscriptia de pe ambalaj, langa termenul de valabilitate

 A se pastra la loc uscat si racoros, ferit de razele soarelui. A se agita inainte de a se consuma. Dupa desfacere, a se pastra la frigider si a se consuma in 48 de ore. Termen de valabilitate: 12 luni.”  

 

1.Piure de piersici şi suc de piersici obţinut din suc concentrat

Acest tip de „suc” a fost deshidratat in mare parte prin procese de filtrare, extractie si evaporare.

Evaporarea inseamna incalzirea sucului la temperaturi inalte, iar extractia presupune adaugarea unor chimicale pentru a obtine un produs mai condensat. Chiar si sucul concentrat din fructe integrale poate contine aditivi pentru a pastra culoarea si gustul si a se incadra intr-un panel nutritional.

Concentratele sunt de regula importate de la producatori din diverse tari si reconstituite ulterior cu apa. Originea exacta a fructelor nu este stiuta de catre consumator, iar calitatea este de multe ori inferioara – aspect foarte comun in cadrul sistemului industrial de productie la scara larga. De asemenea, acest proces de reconstituire genereaza distrugerea multor nutrienti pretiosi.

 

2. Sirop de glucoză-fructoză

Fructoza si glucoza sunt ambele zaharuri simple (monozaharide). Diferenta principala intre acestea insa este felul in care corpul le metabolizeaza.

 Fructoza genereaza rezistenta la insulina, pe cand glucoza nu are acelasi efect. Dar in combinatie cu fructoza, glucoza accelereaza absorbtia fructozei! Fructoza se transforma in grasime in corp mult mai repede decat orice alt tip de glucida.

Acest proces de metabolizare a fructozei determina un mare efort din partea ficatului. Cand fructoza este consumata in forma lichida, efectele negative sunt multiplicate. Consumul de fructoza poate duce la: obezitate, rezistenta la insulina, diabet, probleme ale ficatului, deficiente de vitamine si minerale, boli cardiovasculare, artrita, cancer.

 

 3. Aroma

Cand sucul este facut proaspat in casa va avea mereu un gust diferit, in functie de fructele folosite (gradul de coacere, tipul recoltei, specia, etc, vor fi mereu diferite).

Sucurile din comert vor avea intodeauna acelasi gust. De ce? Deoarece “aroma” are mai mult de-a face cu chimia decat cu Natura in cazul sucurilor din comert.

“Aroma” este un produs artificial, de origine necunoscuta consumatorului, dar obtinuta prin procedee multiple in laborator si continand intotdeauna o serie de chimicale foarte asemanatoare cu cele folosite in parfumuri!

Marile companii producatoare de sucuri comerciale intra chiar intr-o competitie acerba pentru adaugarea de noi “arome”, care sa nauceasca papilele gustative ale consumatorului si sa-i asigure dependenta.

 4. Vitamina C

Corpul uman este construit astfel incat sa poate asimila si metaboliza elemente naturale care se regasesc in natura.

Cele mai multe vitamine si nutrienti sintetici sunt compusi chimici care nu se regasesc in natura, deci corpul nu le poate recunoaste si asimila.

De asemenea, o vitamina sintetica poate stimula metabolismul unei celule, dar nu o poate imbogati cu elemente de calitate (cum sunt cele naturale). Rezultatul este o celula degradata.

In mod natural, vitaminele sunt „grupate” si lucreaza in mod sinergetic pentru o absorbtie de succes. Adaugarea unor vitamine sintetice singulare va determina corpul sa reactioneze la acestea asa cum ar reactiona la toxine.

 

 5.   Corector de aciditate -acid citric

Acidul citric care se obtine in laborator este produs prin fermentarea glucidelor. Initial a fost obtinut din sucul citricelor, dar acest lucru a devenit prea costisitor pentru marile corporatii, asa ca in ziua de azi se extrage in mare parte din porumb.

In timpul procesarii, proteinele existente sunt hidrolizate, generand cantitati de acid glutamic liber (glutamat monosodic -MSG). Glutamatul monosodic este foarte nociv pentru organism; acesta genereaza supra-stimularea celulelor nervoase, pana la moartea acestora.

In plus, porumbul este unul din cele mai raspandite alimente modificate genetic. Atat glutamatul monosodic, cat si alimentele modificate genetic nu sunt „recunoscute” si metabolizate de catre organismul uman, asa cum se intampla cu hrana obisnuita. In schimb, se transforma in material toxic care se acumuleaza in tesuturi. Problemele de sanatate incep cu dereglari ale sistemului gastrointestinal, imunitate scazuta si in final dezvoltarea de tumori si cancer.

 

 6.    Pasteurizarea

Pasteurizarea inseamna incalzirea unui aliment la temperaturi inalte si apoi racirea rapida. Este menit sa asigure distrugerea posibilelor bacterii aflate in alimente crude.

Acest procedeu insa distruge si valoarea nutritiva a alimentului lipsindu-l in primul rand de pretioasele enzime, contribuind in acest sens la o deficienta serioasa si foarte comuna in societatea moderna. In general productiile la scara mai mica scad foarte mult riscul de contaminari, caz in care pasteurizarea nu mai este necesara.

 

Alternative sănătoase:

Ideal: suc din legume si fructe proaspete facut in casa, la storcator. Cantitatea mai mare trebuie sa fie data de legume, nu de fructe. Incercati sa folosti si pulpa ramasa, adaugand-o in aluaturi, salate sau iaurturi.

 Bun: sucuri din legume si fructe naturale, NU din concentrate, fara adaosuri de zahar, coloranti, conservanti si chimicale ca cele mentionate mai sus.

Acestea sunt de asemenea ambalate in sticla sau in recipiente reciclabile. Exista producatori romani locali care folosesc tehnici sustenabile si traditionale de productie a acestor sucuri, cateodata chiar si fara pasteurizare. Un aliment local este intotdeauna de preferat celui de import, din punct de vedere nutritional, cat si sustenabil si economic.

De evitat: o regula generala buna este evitarea sucurilor care au prea multe ingrediente listate pe eticheta; cu cat mai putine, cu atat mai bine. De asemenea, chimicale si substante sintetice ca cele prezentate mai sus trebuie evitate.

 Raluca Schachter
Clinical Nutritionist – Certified Metabolic Typing Advisor ®

Guide2Health.net

Sanatatemetabolica.com

CITITI SI

Sucuri mincinoase

 

Resurse:

Dr. Russell L. Blaylock – Excitotoxins: The Taste That Kills

“Dictionary of Food Science and Technology

Alissa Hamilton. Squeezed: What You Don’t Know About Orange Juice

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/04/20/sugar-dangers.aspx

http://www.naturalnews.com/027853_fruit_juice_sugars.html

Home

Acesulfame-K – Such Sweet Poison…

http://www.organicconsumers.org/nutricon/qa.cfm

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/06/04/now-they-are-trying-to-sell-you-diet-water.aspx

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23134894

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20166324

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/11/06/aspartame-most-dangerous-substance-added-to-food.aspx

 

INFO PLUS:

Raluca Schachter este un pasionat Nutritionist Clinic, certificat in metodologia Metabolic Typing ®, si avand ca premize principale alimentatia traditionala, locala, nealterata, intelepciunea ancestrala, agricultura si modul de viata sustenabil. Raluca a reusit sa asigure reversul problemelor ei cronice de sanatate cu care s-a confruntat in mare parte a vietii, iar acum pune in aplicare cunostintele dobandite pentru a ajuta multe alte persoane sa se bucure de acelasi succes.

Programele ei de sanatate si planurile nutritionale ofera o perspectiva unica si complexa asupra sanatatii, unde cerintele nutritionale, genetice si biochimice ale individului ocupa locul central. Acest concept dezvaluie de ce nu exista masuri universale cand vorbim de nutritie si de ce “hrana unui om poate fi otrava altuia”.

Raluca traieste in SUA, California si ofera servicii complete de consultanta clientilor ei din toata lumea, printr-un eficient sistem online. Pentru mai multe informatii puteti vizita site-urile ei: www.sanatatemetabolica.com, www.guide2health.net, sau va puteti conecta cu ea pe paginile de Facebook:

 

loading...
Citește și
9 Comentarii
  1. doze spune

    nu e doar Tymbark, toate sucurile sunt preparate la fel. Solutia este intr-adevar suc din fructe naturale, dar fructele de la magazin sunt injectate cu hormoni si inghetate; singura solutie e sa ne intoarcem la agricultura proprie. pe bloc.

  2. toni spune

    toate sucurile din romania sau importate contin diferiti coloranti, sunt prezentate in reclame sucuri sau nectar natural,iar preturile pe masura

  3. Ovisan spune

    Desi sucurile ne atrag prin gustul dulce si uneori „interesant pentru creier”, incerc sa ma conving, atunci cand vad o sticla de suc, ca o sticla de apa minerela este (cred) mai sanatoasa.

  4. Valentin spune

    NU inteleg de ce Guvernul i lasa pe Piata cu OTRAVURILE astea am observat si eu o chestie ca dupa ce desfaci sticla de suc iti vine sa bei intruna cred ca baga un fel de DROGURI in ele ar trebui facute reclame cu ADEVARATELE INGREDIENTE NOCIVE din sucuri ca naturale nu sunt. CRED ca GUVERNUL isi TRAGE niste BANI frumosi din OTRAVURILE ASTEA ptr ca NU IA NICI O MASURA sa stopeze fabricarea lor imi aduc aminte ca eram la o firma de Marochinerie si venise un Tir din Olanda care descarcase la o Fabrica de Mezeluri niste saci cu PRAF ANIMAL exact PRAF ANIMAL adica facut din Oase pisate si putea in masina ca nu puteai sa stai si mi a explicat Soferul ca sunt niste Ingrediente care se baga in toate si in Mezeluri,Dulciuri,Sucuri,Medicamente etc Deci am ajuns la Concluzia ca ne OTRAVIM intre NOI

  5. Open Mind spune

    Nu inteleg de ce nu intelegeti ca oamenii sunt multi si trebuie rariti. Cel mai simplu e prin alimentatie. Apoi prin spitale si diferite vaccinuri obligatorii, boli la scara mare.. parca nu vedeti ca in fiecare an apare cate o gripa dubioasa..In 50 de ani o sa fim jumatate.Cei care mai apuca.. Speranta de viata in tari ca romania e 60 ani.

  6. anonim spune

    Sunt o persoana care a lucrat la TYMBARK si va pot spune cu cea mai mare sinceritate ca tot ce se prepara acolo sunt otrava curata. In reclame, cei de la Tymbark spun TYMBARK PLIN DE FRUCTE sau 100% natural. Adevarul este ca sunt 100% dar OTRAVA. CONCENTRATELE DIN SUCURI SUNT VOPSEA CURATA. CAT TIMP EU AM LUCRAT ACOLO NU AM VAZUT NICI UN FRUCT IN FABRICA. Intrebarea pentru patroni ar fi: CUM ESTE PLIN DE FRUCTE DACA IN ACEA FABRICA URIASA NU INTRA NICI UN TIR CU FRUCTE, CI DOAR TIRURI STRAINE CU PRODUSE CARE MAI DE CARE MAI OTRAVITOARE? PIUREURILE DE FRUCTE FOLOSITE, SUNT TINUTE IN AER LIBER, CHIAR SI VARA LA 40 GRADE, SUNT STRICATE, ACRE DE CALDURA, UNELE CHIAR SI MUCEGAITE.

  7. Doru spune

    Puahh, chiar voi vomita sucul baut !
    Din ce in ce mai putine alimente sunt in mod real comestibile.
    Mda… trebuie sa restrictionam sever meniul . Asa vom păţi ca măgarul lui Nastratin Hogea : când ne vom deprinde sa nu mai mancăm nimic, tocmai atunci, ghinion : vom muri !

  8. Anca G. spune

    Acest suc este acru, strepezeste dintii si mie personal imi displace, nu voi mai cumpara sau consuma niciodata.

  9. mili spune

    de ce să apelam la raluca ca noi încă mai avem specialiști în prelucrarea si conservarea legumelor si fructelor școliți înainte de 89 ,când România era un mare exportator de produse alimentare în toată lumea .Referitor la sucul din fructe – legume Intradevar cel mai sigur si sănătos este cel făcut de noi în casă ,Atât laptele cât și sucurile din comerț ambalate pot fi sigure din pct.d.v.igienic ,dar din pct.d.v nutritiv șut niște produse moarte ,fără viață de aici si termenul de valabilitate.așa de mare Datorita procesului de pasteurizare ,sterilizare la temperatura.până si peste 100 gr. C,toate vitaminele pe care corpul nstru.le dorește si le asimilează sunt complect distruse .În acest caz sunte m mai câștigați dacă reușim si pute mânca paie și bea apa de izvor ! Cu bine !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.